Pojeftinjuje gas na energetskim berzama

M.L.

Umerena zima i pojačana konkurencija isporučilaca glavni su uzročnici sve jeftinijeg gasa na berzama energenata u Evropi.

Cena gasa na evropskom tržištu je poslednjih meseci, kako piše češki privredni dnevnik Hospodaržske novini (Hospodarske noviny), u padu. Glavni uzroci jesu umerena zima i pojačana konkurencija isporučilaca. Za razliku od električne energije, benzina i dizela, što se tiče gasa, nema nikakvog razloga za poskupljenje.

Na praškoj energetskoj berzi PXE, na kojoj se kotira gas zajedno sa austrijskom berzom CEGH, cena gasa za isporuke 2020. godine rasla je sve do početka oktobra prošle godine i narasla je na 24 evra za megavatsat. Od tada cena pada i sada se kreće oko 20,3 evra. Još veći pad je bio u slučaju ugovora za poslednji kvartal prošle godine, gde je cena od početka oktobra pala sa 27,1 na 20,4 Mwh.

Berzanski analitičari kao najvažniji uzrok ovakvih kretanja cene gasa navode višak zaliha na evropskom tržištu. Iz Rusije su u martu zemljama EU isporučene rekordne količine gasa preko gasovoda Severni Tok i Jamal, a i transit gasovodom Bratstvo, koji vodi preko Ukrajine, bio je blizu rekordnih količina. Istovremeno, u evropske luke, koje mogu primati tankere s tečnim gasom (LNG), stigle su u martu rekordne količine ovog gasa od 1,4 milijarde kubnih metara.

"Do kraja 2020. povećaćemo eksportni kapacitet sa 50 na 112 milijardi kubika", najavio je tokom nedavne posete Briselu pomoćnik američkog ministra energetike Stiven Vinberg (Steven Winberg). Poredjenja radi, Rusija je lane izvezla u zemlje Unije 174 milijarde m3.

Među uzrocima pojefitinjenja ovog energenta treba pomenuti, takođe, i malu iscrpljenost podzemnih zaliha gasa. Zahvaljući relativno blagoj zimi, skladišta su sada popunjena sa nešto više od 40 odsto. Povoljni odnos između cena gasa i električne energije sada motiviše energetske kompanije da ograničavaju proizvodnju struje iz uglja i da više koriste plinske elektrane. Generalno, potrošnja gasa raste ali je, zahvaljući pojačanim isporuka iz Rusije i SAD, sasvim pokrivena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...