Bez tranzita Ukrajina ostaje bez ruskog gasa

BM

Ako ne bude bilo tranzita ruskoggasa kroz Ukrajini, neće biti ni reversa niti snabdevanja gasom takozvanim reversom ovog energenta ukrajinskih potrošača, upozorava ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajina kupuje duplo skuplji gas od onoga koji bi mogla da ima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za štampu u Pekingu na kraju foruma „Jedan pojas — jedan put“, dodajući da neće biti nikakvog reversa gasa ako ne bude tranzita iz Rusije, prenosi Sputnjik.

„Na kraju krajeva, potpisali mi sporazum o tranzitu gasa ili ne… Nema nikakve tajne, jer Ukrajina dobija dva puta skuplji gas nego što bi mogla“, rekao je Putin na konferenciji za štampu.

On je podsetio na martovsku posetu predstavnika političkog saveta ukrajinske partije „Opoziciona platforma — za život“ Viktora Medvedčuka I lidera te partije, nedavnog kandidata za predsednika Ukrajine Jurija Bojka.

„Ruska strana je već rekla — cena će biti minimum za 25 odsto manja ako direktno bude dobijala gas iz Rusije. Razumete, tokom ovih godina, za 1.400 odsto su porasle tarife za grejanje u zemlji. Na struju — hiljadu odsto. Katastrofalno pada standard“, dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, ako ne bude bilo tranzita gasa u Ukrajini, neće biti ni reversa niti snabdevanja gasom.

„Jer, revers je virtuelan. Kako funkcioniše naš gas koji koji ide u zapadnu Evropu, još od sovjetskih vremena? Iz gasovoda se račva na celu Ukrajinu. To je apsolutno poznata stvar za profesionalce“, saopštio je ruski predsednik.

„To je glupost, nema nikakvog reversa“, izjavio je on, objasnivši da Ukrajina gas uzima iz cevi na običan način, a zatim u papirima to predstavlja kao revers.

„Zamislite da nema tranzita. Onda neće biti ni snabdevanja Ukrajine gasom. To je tako ozbiljno pitanje, a oni se glupiraju, bave se nekim političkim svađama umesto da razmisle o običnim građanima koji žive sa trenutnim brigama I primoravaju ih da plate visoku cenu za te političke trikove“, rekao je ruski lider.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...