Bugari imaju rezervni plan za transport ruskog gasa iz Turske

Jelica Putniković

Gas iz Turskog toka kroz Bugarsku do Srbije, mogao bi poteći već postojećom bugarskom gasovodnom mrežom, ako do 1. januara 2020. godine ne bude završen gasovod kroz ovu zemlju od turske do srpske granice, istakli su bugarski stručnjaci na juče održanom okruglom stolu u Sofiji “Razvoj gasnih projekata u regionu Balkana”
(ilustracija, Trasa Turskog toka kroz Crno more)

Ako se do 1. januara 2020. godine ne izgradi gasovod od turske do srpske granice, kojim će ruski gas iz Turskog toka ići kroz Bugarsku do Srbije, naše komšije će primeniti rezervni plan - iskoristiće postojeću gasovodnu mrežu u Bugarskoj za transport ovog energenta, ne samo za svoje potrebe već i za isporuke našoj zemlji.

Ovo je ključna poruka sa juče održanog okruglog stola u Sofiji “Razvoj gasnih projekata u regionu Balkana”, koji su organizovale Bugarska telegrafska agencija (BTA) i TASS - Ruska novinska agencija.

Previše politike

Stručnjaci iz Bugarske, Turske, Srbije i Rusije razgovarali su o ovom infrastrukturnom projektu, koji treba da obezbedi snabdevanje ruskim gasom Bugarske i Srbije i tranposrot kroz Mađarsku do evropskih potrošača od početka naredne godine, kada će, prema najavama iz Rusije, prestati tranzit ovog energenta kroz ukrajinske gasovode.

Mada je reč o ekonomskom projektu, i diskutanti i publika, novinari iz Turske, Bugarske i Srbije, najviše pažnje posvetili su činjenici da izgradnji gasovodnih sistema u Bugarskoj i Srbiji - koji će obezbediti transport gasa iz jedne cevi Turskog toka za njihove potrebe ali i snabdevanje evropskih potrošača - preti preveliko mešanje politike. Kako je istaknuto, postoji puno politike koja treba da se eliminiše – bilo da dolazi iz Brisela ili Vašingtona. Jer, da podsetimo, baš u Bugarskoj je, pod uticajem političkih pritisaka iz EU i SAD zaustavljena gradnja gasovoda Južni tok.

Da li će Bugarska odbraniti a Srbija započeti gasovod?

Novinare iz Srbije zanimalo je da li će politički vrh Bugarske odoleti pritiscima protiv gasovoda, kojim će se obezbediti alternative ukrajinskim gasovodima, a njihove kolege iz Bugarske i Turske, da li konačno kreće najava gradnje gasovoda u Srbiji koju srpski političari kontinuirano najavljuju.

Posle konstatacija da je ovaj projekat ključni za snabdevanje ovih zemalja prirodnim gasom, jednoglasno je poručeno iz Sofije da je situacija sada takva da i Turska i Bugarska i Srbija moraju snažno raditi da bi se što pre izgradila gasovodna infrastruktura na njihovim teritorijama i međusobne interkonekcije - da treba više rada a manje priče, jer vreme ističe.

Već pomenuti bugarski rezervni plan znači da bi se iz Turske preuzimalo manje od 15,75 milijardi kubnih metara gasa, koliki je kapacitet jedne cevi Turskog toka. To znači da bi i u Srbiju bilo isporučivano manje ovog energenta od dogovorenih količina. Ali, kako je istaknuto, bitno je da se gasovodi u Bugarskoj i Srbiji izgrade.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...