Češka će imati glavnu ulogu u transportu gasa iz "Severnog toka 2"

M.L.

Od 55 milijardi metara kubih gasa, koliko će godišnje teći ovim gasovodom, čak 45,1 milijardi kubika gasovodom Eugal usmeriće se u Češku
(ilustracija, gradnja gasovoda Eugal kroz Češku)

U vezi sa gasovodom Severni tok (Nord stream) 2 govori se, uglavnom, o Nemačkoj koja ga gradi po dnu Batičkog mora ali je, kako piše ovim povodom AP, činjenica da glavnu ulogu u kopnenom prenosu gasa ima, u stvari, Češka. Agencija ne objašnjava direktno zašto.

Evo objašnjenja: Kad se pogleda mapa Srednje Evrope, odmah se uočava da se Češka tu, uglavnom, "uklinila" između dva dela Nemačke -  ranije takozvane Zapadne tj Savezne i Istočne tj Demokratske republike Nemačke.

Pretežni deo gasa koji bude iz Rusije stizao ovim novim gasovodom, koji zaobilazi Ukrajinu na putu iz Rusije prema Srednjoj Evropi, tačnije 45,1 milijardi kubnih metara od ukupno 55 milijardi - stizaće u Češku gasovodom Eugal (Evropska gasna linija - Eugal), pored trase postojećeg gasovoda Opal, s Baltika i glavnina toga će se usmerevati na zapad Nemačke. Tačnije, 8,5 miliiarde kubika predviđeno je za češku potrošnju, ostalo je za tranzit, od čega će Češka, naravno, imati znatne prihode. Ali, pošto se istovremeno računa s manjim transportom ruskog gasa preko Ukrajine, koji u Nemačku takođe dolazi preko Češke, Češka će istovremeno imati manje prihode od tranzita iz tog pravca.

eugal mapa

Eugal, dug 480 kilometara, ubrzano se gradi od severnonenemačkog baltičkog mesta Lubmin, kroz tri nemačke pokrajine (Meklenburg, Branderburg i Saksonija) do mesta Dojčendorf na granici s Češkom.  Potom se ovaj gasovod nadovezuje na češki gasovod Capacity4Gas koji u velikoj meri kopira gasovod Gazela kojim sa istoka dolazi u Češku ruski gas preko Ukrajine i Slovačke (kao što se vidi na mapi Eugala). Gradnja Eugala stajaće tri milijarde evra. Nekoliko stotina miliona evra moraće da uloži češka strana radi proširenja kapaciteta gasovoda koji vode ka zapadnoj granici zemlje, odnosno Nemačkoj.

Gasovod Eugal će u gradnji pratiti Severni tok 2, pa će najpre krajem ove godine biti otvoren sa polovičnim kapacitetom, a početkom 2021. u punom kapacitetu. Kada se u Lubminu otvore slavine - gasu će biti potrebno 18 sati da stigne do češke granice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...