ISTRAŽIVANJA I UŠTEDE ENERGIJE

J. Putniković

Otkrivanjem ležišta sirove nafte i prirodnog gasa - uz pomoć seizmičkih merenja - NIS Naftagas oživljava istraživanje novih rezervi ovih energenata u Srbiji. Da su u trendu štednje energije i istovremene zaštiti životne sredine, u NIS Naftagasu dokazuju aktiviranjem Projekta kogeneracije na otpremnoj stanici Nadrljan, naftnog polja Velebit u Bačkoj

Projekat regionalnih geofizičkih ispitivanja, koji za cilj ima proširenje naftno-geoloških istraživanja na širem području Srbije, obnovljen je u Direkciji za razvoj, investicije i poslovanje u inostranstvu NIS-Naftagasa. Reč je o prostoru gde već duži period nisu obavljanja ispitivanja.

U NIS Naftagasu kažu da je reč o čisto naučno-metodološkim novinama u pristupu naftno-geološkim istraživanjima na našim prostorima. Tokom dosadašnjeg razvoja naftno-geoloških istraživanja u Srbiji najviše pažnje posvećeno je plićim strukturama u Panonskoj niziji. Rezultati istraživanja nafte i gasa u širem regionu – pre svega u Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji i Italiji, pokazuju, međutim, da je moguć uspešan razvoj istraživanja nafte i gasa i u dubljim strukturama Panonske nizije, ali i u planinskim područjima Srbije.

Seizmikom do „crnog zlata“

Na osnovu pozitivnih iskustava istraživanja nafte i gasa u neposrednom okruženju Srbije izrađen je projekat istraživanja čija je realizacija započela još 2001. godine. S time se zastalo, zbog drugih prioriteta u NIS Naftagasu, a Projekat je oživljen 2005. godine, kada je ponovo napravljen projektni zadatak. Tokom 2007. godine nastavljeno je sa snimanjem regionalnih seizmičkih profila.

Plan je da se tokom ove i naredne godine izvede kompletno snimanje regionalnih profila, sa osnovnim ciljem da se omogući i ubrza proces rekoncipiranja naftno-geoloških istraživanja u Srbiji i obezbedi nov ciklus uspešnog razvoja kompanije na bazi novootkrivenih rezervi nafte i gasa.

Ušteda energije po eko standardima

Gas-motor generator na naftnom polju Velebit će proizvoditi polovinu električne energije koju ovo polje utroši. U pitanju je projekat kogeneracije kojim se postiže ušteda energije, jer se u proizvodnji električne energije koristi gas proizveden u ovom Naftagasovom pogonu. Takođe, gas-motor generator, koji se ugrađuje na otpremnoj stanici Nadrljan, osiguraće toplotnu energiju za grejanje celog objekta.

Postrojenje gas-motor generatora je u Naftagasov proizvodni pogon Bačka isporučeno 8. juna ove godine. Ovim projektom NIS Naftagas se uključio u poštovanje Direktive Evropskog Parlamenta 2004/8/EC, koja kogeneraciju definiše kao istovremenu proizvodnju u jednom procesu, termalne i električne, odnosno mehaničke energije. Kogeneracijom se postiže smanjenje troškova za električnu energiju, poboljšanje profitne stope i konkurentnosti, sigurnost od promene cene električne energije i obezbeđuju se izvori energije za industrijske i komunalne objekte. Pri tome, kogeneracija je u saglasnosti sa ekološkim zakonima, odnosno, doprinosi štednji energije i očuvanju životne sredine.Učešće kogeneracije u proizvodnji električne energije u EU

Ideja za projekat kogeneracije u Naftagasu postoji već nekoliko godina, a u realizaciju nabavke ovog gas motor generatora ušlo se prošlog proleća. Gas-motor generator Naftagas je kupio od engleske kompanije CUMMINS. Osnovni delovi kogenerativnog postrojenja su: gasni motor, sinhroni generator, izmenjivači toplote i oprema za automatsku regulaciju i upravljanje.

Ovo postrojenje troši 95 m? gorivog gasa na čas i 45 ml/h ulja sa podmazivanje. Električna snaga genseta je 315 kWe a kogeneracioni modul potroši oko 10 % dobijene električne energije za sopstvene potrebe: za cirkulacione pumpe, ventilatore i merno regulacionu opremu. Toplotna snaga je 405 kWh. Za 20 dana neprekidnog rada, od 10 do 30. oktobra ove godine, gas motor generator je proizveo 163 MWh električne energije i 199 MWh toplotne energije, koja je predata Naftagasovom sistemu grejanja na otpremnoj stanici Nadrljan.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...