Poskupeli benzin i evrodizel, TNG jeftiniji

BM

Prosečna maloprodajna cena evrodizela i benzina u Srbiji za prethodnih mesec dana je porasla za oko 3 din/l, dok je cena TNG autogasa smanjena za 0,6 din/l.

Slične promene cena su zabeležene i na tržištima u regionu, tako da je redosled zemalja u nedeljnom pregledu cena Udurženja naftnih kompanija Srbije, ostao gotovo nepromenjen. I dalje potrošači u Srbiji benzin mogu da kupe po ceni koja je na nivou regionalnog proseka, dok je prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbiji najviša u odnosu na sve zemlje sa kojima se graničimo, a niža je samo od cene dizela u Grčkoj i Albaniji.

Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast cene sirove nafte. Trend rasta cene BRENT-a uspostavljen je još pre tri meseca, kada je barel ove nafte koštao 50,47 dolara. U poslednjih mesec dana cena BRENT-a beleži sasvim male oscilacije, naviša vrednost od 68,5 je dostignuta 20.marta, a u sredu je trgovanje na berzi završeno po ceni od 67,83 dolara za barel.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije podsećaju da su od nove godine stupile na snagu izmene tehničkih propisa ADN, koji zahtevaju obavezno duplo dno na brodovima koji prevoze opasnu robu, u koju se svrstavaju i derivati nafte. Zbog toga već tri meseca na Dunavu nema dovoljno plovnih objekata za prevoz, pre svega dizel goriva. Nedostatak adekvatnih plovila izazvao je značajni rast cene transporta, tako da uvoznici derivata nafte ovu uslugu plaćaju najmanje 50% skuplje nego prošle godine. Inače oko 30% ukupne potrošnje evrodizela u Srbiji dolazi iz uvoza i transportuje se Dunavom.

Prema proceni stručnjaka proces rekonstrukcije tankera traje od osam do 12 meseci i košta između 500.000 i 700.000 EUR, dok za kupovinu novih brodova koji su usaglašeni sa novim ADN propisima, brodari moraju da izdvoje i po nekoliko miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...