Rusija prošlog meseca bila najveći snabdevač Evrope tečnim gasom

M. L.

Iz Jamala šalju se rekordne količine LNG u terminale u Evropi
(Luka Jamal, gde je izgrađen najveć modularni centar za utečnjavanje prirodnog gasa, koji se nalazi na ruskom Arktiku)

Rusija je prošlog meseca isporučila rekordne količine tečnog gasa (LNG) u Evropu i po prvi put bila najveći isporučilac ove vrste gasa na evropskom tržištu.

Prema podacima kompanije Refinitiv Eikon, koje prenosi AFP, Rusija je u februaru poslala s gasnih postrojenja na poluostrvu Jamal 19 tovara u Evropu, ukupno 1,41 miliona tona LNG. Većina toga išlo je u severozpadnu Evropu.

Februarske isporuke su najveće otkad su decembra 2017. proradila jamalska postrojenja za likvefakciju (utečnjavanje) gasa. Zapaža se ove godine i velika promena u odnosu na prošlu godinu kada je LNG s Jamala išao, uglavnom, u Aziju. U februaru ove godine nijedna isporuka, međutim, nije bila upućena u Aziju.

Isporuke LNG iz SAD u Evropu pale su u februaru na 0,64 miliona tona, što je najmanje od novembra prošle godine. To se tumači potrebama održavanja postrojenja i nepovoljnim vremenskim prilikama u Meksičkom zalivu gde su koncentrisani LNG terminali.

Isporuke LNG iz Katara u Evrou su stabilne i održavaju se izmedju 17 i 19 tovara mesečno. U februaru je iz Katara poslato u Evropu 18 tovara tj 1,33 miliona tona LNG. Iz Alžira je istovremeno u Evropu stiglo 18, a iz Nigerije 16 tovara LNG. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...