Gazprom lane povećao udeo na evropskom tržištu sa 34,7 na 36,7 posto

M.L.

Gazpromu uspeva i dalje da povećava udeo na evropskom tržištu, uprkos nastojanja EU da snizi svoju zavisnost od ruskog gasa
(ilustracija, Prikaz uvoza ruskog gasa u Evropsku uniju, izvor Indenpendent)

Ruski gasni gigant Gazprom povećao je lane svoj udeo na evropskom tržištu gasa sa 34,7 (u 2017. godini) na 36,7 procenata, prenosi je Rojters izjavu menadžera ove kompanije Olega Aksjutina na prezentaciji za investitore.

Gazprom je ključni snabdevač za niz evropskih zemalja. Prosečna cena isporučenog gasa za Evropu iznosila je lane 245,5 dolara za hiljadu kubnih metara (m3). Firma računa na prosečnu cenu između 230 i 250 dolara za ovu godinu.

Gazpromu uspeva i dalje da povećava udeo na evropskom tržištu, uprkos nastojanja EU da snizi svoju zavisnot od ruskog gasa. Isporuke ruskog gasa bile su ispolitizovane, naročito posle ruske aneksije Krima i ustanka proruskih seperatista na istoku Ukrajine.

Gazprom raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu i ima državni monopol za eksport gasa preko gasovoda.

Aksjutin je ovom prilikom najavio da bi udeo Gazproma u snabdevanju Kine gasom mogao da se popne do 2035. na 25 posto. Ova kompanija planira da krajem ove godine započne isporuke gasa Kini preko novog gasovoda Snaga Sibira.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...