Paprene cene za goriva koja uvozi Venecuela

BM / NNKS-WPC

Južnoamerička zemlja izvozi sirovu naftu, ali su njene rafinerije u lošem stanju - otuda i potreba za uvozom benzina i dizela, kao i primarni benzin za razređivanje njene teške nafte.

Venecuela plaća visoke premije za uvoz goriva iz Rusije i Evrope, s manje od desetak snabdevača koji u zaradi od posla nalaze kompenzaciju za rizik sa prihvate izazov američkim sankcijama, prenosi Rojters informaciju iz trgovačkih izvora. Južnoamerička zemlja izvozi sirovu naftu, ali su njene rafinerije u lošem stanju - otuda i potreba za uvozom benzina i dizela, kao i primarni benzin za razređivanje njene teške nafte.

Od kako su SAD nametnule nove sankcije Venecueli, 28. januara, PDVSA ove derivate uglavnom kupuje od ruskog Rosnjefta, španskog Repsola, indijske Reliance Industries i trgovačkih kuća Vitol i Trafigura. Međutim, i isporuke od tih tradicionalnih partnera državne venecuelanske kompanije postaju drastično skuplje.

„Cene koje oni nameću su užasne,“ prenosi Rojters reči jednog neimenovanog direktora u PDVSA. On dodaje da su teške premije delimično posledica činjenice da su pojedinačni tereti prošli kroz nekoliko ruku pre nego što su stigli do venecuelanskih luka i takođe su uključili složene i skupe transfere sa broda na brod. Jedan trgovac koji je učestvovao u jednoj transakciji rekao je da su brodari Venecueli sada naplaćuju naknadu u iznosu do 50 centi po barelu u odnosu na 15-20 centi pre sankcija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...