Gaido preoteo kompaniju Citgo

BM / NNKS-WPC

Venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA je praktično izgubila kontrolu nad svojom američkom rafinerijskom podfirmom Citgo, pošto su u ponedeljak upravljanje tim njenim ogrankom preuzeli ljudi pod kontrolom samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Gaida (Juan Guaido).

Trojica potpredsednika Citgoa, koje je na to mesto postavio čelnik kompanije Astrubal Čavez (Chavez), izbačeni su u ponedeljak iz sedišta kompanije u Hjustonu, piše Rojters. Glavni izvršni direktor Citgoa, Čavez, inače rođak pokojnog venecuelanskog lidera Uga Čaveza, rukovodi tom kompanijom od prošle godine sa Bahama, jer su mu američke vlasti uskratile boravišnu vizu i dozvolu za rad u Hjustonu.

Citgo je osmi po veličini prerađivač nafte u SAD i poseduje tri rafinerije u Ilinoisu, Teksasu i Luizijani koje ukupno zahvataju oko 4 odsto prerađivačkih kapaciteta SAD. Kompanija takođe snabdeva gorivom svoju mrežu od 5.500 benzinskih stanica u 29 američkih država. Američke sankcije, nametnute 28. januara vladi predsednika Madura, obavezuju tog najvećeg uvoznika venecuelanske nafte da nastavi taj posao pod uslovom da prihodi od prodaje idu na bankovne račune pod kontrolom Gaida.

Gaido je na čelo kompanije Citgo postavio Venecuelanku Luisu Palasios (Palacios) (foto), koja dolazi sa mesta direktorke odseka za Latinsku Ameriku njujorške istraživačke firme Medley Global Advisors.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...