Tjurdenjev: U NIS uloženo tri milijarde evra, kompanija doživela velike promene

BM

Intervju Generalnog direktora NIS-a Kirila Tjurdenjeva za Radio-televiziju Srbije

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev rekao je da je u razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo oko tri milijarde evra i da je kompanija za 10 godina, koliko je „Gasprom njeft“ većinski akcionar, doživela velike promene.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije kazao da su u tom periodu realizovane značajne investicije, pre svega u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i u formiranje „moćnijih kapaciteta za preradu nafte u pančevačkoj Rafineriji“.

„U 2008. godini NIS je beležio gubitak u poslovanju, a posle kupovine kontrolnog paketa akcija, u saradnji sa srpskim akcionarima, počeo je aktivan rad na unapređenju rada kompanije. Sada je NIS jedna od najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, sa paketom velikih investicionih projekata“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, naredna decenija doneće mnogo novog i interesantnog za NIS.

„Mi ćemo nastaviti sa ulaganjima u istraživanje i proizvodnju nafte, kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona koje smatramo perspektivnim, a reč je o koncesijama za istraživanje i proizvodnju nafte. Nastavićemo investicije i unapređenje usluga, čime ćemo obezbediti dohodak za naše akcionare“, naveo je generalni direktor NIS.

On je kao posebno značajne projekte naveo dalju modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu i širenje poslovanja u oblasti elektrogeneracije.

Tjurdenjev je dodao da će izgradnjom postrojenja za duboku preradu, čiji se završetak očekuje u trećem kvartalu ove godine, Rafinerija Pančevo postati jedna od najsavremenijih rafinerija u regionu, a da će istovremeno biti ostvarene koristi i sa ekološkog aspekta jer će se prestati sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Takođe, dodao je on, NIS će nastaviti da unapređuje svoje kapacitete za proizvodnju električne energije.

„Mi smo do sada pustili u rad 14 mini gasnih elektrana za proizvodnju električne i toplotne energije, ukupne snage oko 14 MW, i u taj program uloženo je oko 20 miliona evra. Zajedno sa našim partnerima iz "Gasprom energoholdinga" radimo na izgradnji Termoelektrane-toplane Pančevo, u neposrednoj blizini naše Rafinerije“, rekao je Tjurdenjev.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...