Dogovorena gradnja gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope

BM

Istočno-mediteranski gasovod IstMed (EASTMED) povezaće nalazišta prirodnog gasa u sredozemnom Levantskom basenu, kod Izraela i Kipra, sa Grčkom, gde će se spojiti sa gasnom interkonekcijom Grčka-Bugarska i gasovodom IGI Posejdon i dalje transportovati gas u južnu Italiju i zemlje jugoistočne Evrope.

Izrael, Grčka i Kipar potpisaće početkom 2019. godine sporazum o izgradnji gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope, a SAD su obećale podršku tom ambicioznom projektu vrednom sedam milijardi dolara. Očekuje se da će biti potrebno šest do sedam godina da bude završen, kako bi taj region postao snabdevač energijom i umanjio dominaciju Rusije na evropskom tržištu energije. Takođe bi mogao da omete ambicije Irana da koristi Siriju kao izlaz na istočno Sredozemlje, piše Euractiv.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je 20. decembra na samitu s liderima Grčke i Kipra na jugu Izraela, da su sve tri zemlje potvrdile posvećenost gasovodu i diskutovale o "važnim aspektima projekta".

Italija je, takođe, partner u planiranju gasovoda. Kiparski predsednik Nikos Anastasijades je rekao da projekat čeka "zeleno svetlo" od Evropske unije, potvrdivši da će sporazum biti zvanično potpisan za nekoliko meseci.

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman je pohvalio gasovod kao integralni "deo stabilnosti i prosperiteta Bliskog istoka i Evrope" i apelovao na sve zemlje u regionu da mu osiguraju uspeh, prenela je agencija AP a prenosi Beta.

Za Vašington je Mediteran ponovo interesantan i na sastanku s grčkim ministrom spoljnih poslova ovog meseca državni sekretar SAD Majk Pompeo je region označio "važnim strateškim regionom za Vašington", koji radi na jačanju svojih veza sa "demokratskim saveznicima poput Grčke, Kipra i Izraela".

Izrael razvija nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru u poslednjoj deceniji.

Polje Tamar je već operativno, a očekuje se da će veće polje Levijatan biti operativno sledeće godine.

Iako se većina gasa koristi za domaće potrebe, Izrael je potpisao sporazume o izvozu s Egiptom i Jordanom, a planira da se probije na veće evropsko tržište.

Predloženi projekat će omogućiti Izraelu i Kipru da izvoze nedavno otkrivene rezerve Italiji i eventualno drugim zemljama Evrope preko Grčke.

Eastrmed-gasovod

Na samitu u izraelskom gradu Beršeba lideri nisu obelodanili rokove izgradnje. Tri zemlje su, takođe, najavile saradnju u sajber bezbednosti, a Izrael i Kipar su potpisali preliminarni sporazum o tehničkoj saradnji, dok su Izrael i Grčka postigli okvirni dogovor o satelitskoj tehnologiji.

Istočno-mediteranski gasovod - IstMed (EASTMED) povezaće nalazišta prirodnog gasa u sredozemnom Levantskom basenu, kod Izraela i Kipra, sa Grčkom, gde će se spojiti sa gasnom interkonekcijom Grčka-Bugarska i gasovodom IGI Posejdon i dalje transportovati gas u južnu Italiju i zemlje jugoistočne Evrope.

Početak gasovoda biće kod izraelskog podmorskog gasnog nalazišta Levijatan, a terminal kod Otranta, na jugu Italije, 100 kilometara južno od Brindizija.

Za sada je planirana izgradnja 1.300 kilometara podmorskog cevovoda, od obale Izraela, preko Kipra, Krita do Peloponeza, i još 600 kilometara gasovoda na kopnu. Ukupna dužina od rezervoara Levijatan do Otranta biće oko 2.200 kilometara.

Planirani kapacitet gasovoda biće u početku 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Iako Evropska komisija još treba da ga zvanično odobri, gasovod IstMed već je uvršten u spisak južnih gasnih koridora EU i potvrđen kao Projekat od opšteg interesa (PIC) koji treba da doprinse stvaranju jedinstvenog evropskog gasnog tržišta i pouzdane i bezbedne mreže za snabdevanje Evrope energentima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...