Pola veka prerade nafte u Pančevu

BM

Rafinerija nafte u Pančevu kompanije NIS obeležila je veliki jubilej - 50 godina od početka rafinerijske prerade u Srbiji.

Jedna od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope, Rafinerija nafte u Pančevu kompanije NIS, obeležava veliki jubilej - 50 godina od početka rafinerijske prerade u Srbiji.

Poluvekovno iskustvo pančevačke Rafinerije svedoči o bogatoj istoriji rafinerijske prerade u našoj zemlji. Na sinoćnoj svečanosti je istaknuto da je reč o pet decenija punih izazova i hrabrih odluka, ali i neprestane težnje i izražene želje zaposlenih i rukovodstva kompanije da se dostigne glavni cilj - tehnološki razvoj, modernizacija naftnog sektora, a samim tim i ekonomski napredak Srbije.

Zahvaljujući ulaganjima u modernizaciju rafinerijskih postrojenja, koja se ubrzanim tempom odvija od 2009. godine, pančevačka rafinerija danas proizvodi goriva evropskog kvaliteta, što je donelo NIS-u strateški važnu poziciju lidera na regionalnom tržištu naftnih derivata, ali i doprinelo unapređenju energetske stabilnosti Republike Srbije.

Kiril-Tjurdenjev

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a

„Ovo je godina jubileja. Veoma sam zadovoljan što i ovog puta možemo da podelimo nove dobre rezultate. Prema svim pokazateljima ove godine ćemo imati apsolutno rekordnu preradu u Rafineriji, a u odnosu na prošlu godinu i veći promet i izvoz derivata. Investicije u poslovne projekte i u lokalnu zajednicu, u ovoj godini su više nego u prošloj. Sve ovo ne bi bilo moguće bez jako dobre saradnje sa našim akcionarima, pre svega sa Vladom Republike Srbije i Gaspromnjeftom, kao i sa našim poslovnim partnerima. Naš strateški cilj je stvaranje novih vrednosti za naše akcionare, za zajednicu i za naše zaposlene. Dalja modernizacija rafinerije, digitalna transformacija i povećanje efikasnosti, modernizacija prometa, izgradnja novih postrojenja u skladu sa principima zelene energije, kao i nastavak ulaganja u zajednicu – samo su neke od njih“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije povodom 50. rođendana rafinerijske prerade.

Aleksandar  Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, ukazao je na značaj pančevačke rafinerije za domaći energetski sektor.

Aleksandar-Antic

“Naftna industrija Srbije je jedan od najznačajnijih segmenata naše privrede i ekonomije i jedan od najvažnijih stubova našeg energetskog sistema. Želim da se zahvalim na današnji dan svim ljudima zaposlenima u NIS-u, kao i našim partnerima iz Gaspromnjefta na stabilnoj poslovnoj politici. NIS je, bez sumnje, jedan od ključnih zamajaca naše ekonomije i privrede, ali i ključni segment našeg daljeg razvoja. Kompanija koja se pokazala kao stabilan partner i ozbiljan segment našeg ukupnog industrijskog razvoja, koja zajedno sa Vladom Republike Srbije vodi uspešnu politiku energetske stabilnosti i sigurnosti građana u oblasti snabdevanja energentima. Svih ovih godina, NIS je lider u oblasti kvaliteta i na ponos cele Srbije se razvija, ostvaruje nove vrednosti, definiše nove standarde. Ponosan sam na NIS, mislim da cela Srbije treba da bude ponosna na NIS i sve one stotine hiljada ljudi koji su prošli kroz ovaj sistem i na taj način učestvovali u ekonomskom razvoju Srbije. Naftna industrija Srbije predstavlja lidera u svojoj oblasti, lidera u regionu, koji nameće nove kvalitete, kako po pitanju ostvarivanja poslovnih rezultata, tako i u oblasti zaštite životne sredine, efikasnosti i svega onog što nosi 21. vek. Sa ponosom gledamo kako se NIS razvija kao deo našeg zajedničkog aranžmana sa Gaspromnjeftom, u kome je Srbija značajan akcionar i mi zajedno razvijamo tu kompaniju po najvišim standardima”, rekao je Antić.

rnp

Kako se na skupu moglo čuti, NIS ostaje dosledan daljem povećanju efikasnosti procesa prerade u okviru druge faze monderizacije koja se trenutno odvija u Rafineriji nafte u Pančevu, a reč je o izgradnji postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, investiciji vrednoj više od 300 miliona evra. Novo postrojenje omogućiće od trećeg kvartala naredne godine, kada je planiran završetak projekta,  proizvodnju veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata, pre svega dizela, kao i početak proizvodnje koksa, proizvoda koji se sada uvozi u Srbiju.

Pored modernizacije prerađivačkog kompleksa NIS značajne rezultate ostvaruje su i u segmentu ekologije. Rafinerija nafte u Pančevu je prvo energetsko postrojenje koje je dobilo IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...