Katar – Život posle OPEK-a

BM

Katar, zemlja koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa (LNG) planira da uloži 20 milijardi dolara u velike energetske projekte u SAD
(foto, katarski tanker "Duhail" za prevoz tečnog prirodnog gasa (LNG), najveći brod na svetu te vrste)

Nakon što je Katar nedavno objavio nameru da se povuče iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), njen državni naftni gigant Katar Petroleum (Qatar Petroleum) najavljuje velike investicije u energetski sektor SAD-a, piše Rojters.

Katar Petroleum planira da u narednih pet godina investira oko 20 milijardi dolara u različite projekte u SAD, rekao je katarski ministar energetike Saad al-Kaabi novinarima u Dohi. Katar je, naime, zainteresovan za projekte koji se odnose na tečni prirodni gas (LNG) i snabdevanje prirodnim gasom, kao i na široku proizvodnju.

Konkretno, ova kompanija planira da oživi Golden Pass LNG terminal u Teksasu, čiji je većinski vlasnik (70%) sa američkim multinacionalnim kompanijama EkkonMobil i ConocoPhillips.

Početkom ovog meseca, Katar, najveći svetski izvoznik tečnog prirodnog gasa najavio je da od 1. januara napušta naftni kartel OPEK u kojem su dominirali Saudijci, čime je okončano skoro 60-godišnje članstvo u organizaciji. Tada je Al-Kaabi rekao da ova odluka neće imati značajan uticaj na planove za proizvodnju nafte u OPEK-u, jer je udeo Katara mali u poređenju sa drugim članovima ove asocijacije. Ministar je, takođe obećao da će se Katar pridržavati svih svojih obaveza kao i svaki drugi proizvođač - član OPEK-a.

Odluku da napusti najveći naftni kartel na svetu Katar je obrazložio ambicioznim planovima da se fokusira na razvoj svog sektora prirodnog gasa. Ova država želi da poveća godišnju proizvodnju LNG sa 77 na 110 miliona tona. Još jedan razlog za izlazak iz OPEK-a je katarska zabrinutost da će njegovo članstvo u naftnom kartelu predstavljati kamen spoticanja za njegove ambicije u SAD, piše Rojters pozivajući se na izvore iz ove industrije.

U novembru je Blumberg, pozivajući se na neimenovani izvor u američkoj vladi, objavio da Ministarstvo pravde SAD istražuje mogućnost primene svog antimonopolskog zakonodavstva, nazvanog Zakon o proizvodnji i izvozu naftnog kartela (NOPEC). Zakon je postavljen tako da Beloj kući omogućava da smanji snagu OPEK-a, pa čak i da tuži ovu organizaciju zbog njenih napora da kontroliše proizvodnju i cene sirove nafte.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...