Bugarska gradi gasovod od Turske do Srbije

J.P.

Druga cev Turskog toka proći će kroz teritoriju Bugarske i Srbije, piše u obnovljenoj strategiji razvoja energetike Bugarske. Bulgartransgas je objavio javni poziv firmama da učestvuju u trećoj fazi tržišnog istraživanja o potražnji za novim prenosnim kapacitetima kroz Bugarsku od turske do granice sa Srbijom. Rok za prijavu je 10. decembar 2018. godine.

Druga cev Turskog toka će proći kroz teritoriju Bugarske, rekla je ministarka energetike Temenuška Petkova na brifingu u Narodnom sobranju Bugarske, piše bnr.bg.

Petkova je navela da državni vlasnik mreže za prenos gasa, Bulgartransgaz treba da izgradi cev od turske granice do Srbije. Pored toga biće izgrađene i dve kompresorske stanice. To je definisano u obnovljenoj strategiji razvoja energetike Bugarske, koja je usvojena u bugarskom parlamentu.

Obnovljena energetska strategija predviđa i izgradnju gasnog čvorišta na teritoriji Bugarske – takozvani hab „Balkan” kao i berzu gasa.

Bulgartransgas je, inače, već objavio javni poziv firmama da učestvuju u trećoj fazi tržišnog istraživanja o potražnji za novim prenosnim kapacitetima od turske do granice sa Srbijom. Rok za prijavu je 10. decembar 2018. godine.

Turski-tok-kroz-Bugarsku

Ovim gasovodom će gas „poteći“ u Bugarsku i Srbiju 2020. godine, u Mađarsku 2021. u Slovačku tokom druge polovine 2022. godine, pišu bugarski mediji.

Nakon što je bugarski parlament usvojio promene energetske strategije zemlje operator gasnog sisitema Bulgartransgas je započeo radove na proširenju sistema gasne infrastrukture od granice sa Turskom do granice sa Srbijom, koja će gas iz druge cevi Turskog toka biti transportovan od Turske do Srbije.

Nakon donošenja konačne odluke o investiciji Bulgartransgaz će pokrenuti postupak javne nabave. Procenjena vrednost investicije u ovaj gasni koridor je 2,29 milijardi dolara, bez PDV-a.

Bugarski mediji pišu da gasovod od oko 484 kilometara, koji će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, treba da bude gotov do kraja 2019. godine.

Konačna odluka o ulaganju zavisi od toga koliko će biti uspešno potpisivanje sporazuma o dodeli kapaciteta u okviru postupka zakupa kapaciteta budućeg gasovoda od Turske do Srbije. Bugarska vlada dobila je, inače, zvaničnu informaciju od Gasproma da će trasa Turskog toka za tranzit ruskog prirodnog gasa u Evropu prolaziti teritorijom Bugarske.

Pored gasovoda do granice sa Srbijom Bulgartransgas treba da izgradi i novi gasovod (dužine od 11 kilometara) do granice sa Turskom, kao i dvije kompresorske stanice.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...