Putin određuje kvote OPEK-u

J.P.

Članice OPEK-a sa nečlanicama naftnog kartela nisu dogovorile kvotu za smanjenje proizvodnje “crnog zlata”, kako bi stopirali dalje pojeftinjenje nafte. Čeka se stav ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tokom jučerašnjeg sastanka OPEK-a u Beču države članice se sa nečlanicama (Rusijom, Omanom i Kazahstanom) nisu dogovorile sa nečlanicama ovog kartela za koliko će biti smanjenja proizvodnje nafte, izjavio je ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih i čak „uperio prstom” na Rusiju „jer se protivi osetnijem rezu“.

Na pitanje novinara da li je doneta odluka na kraju sednice OPEK-a, saudijski ministar je odgovorio: „Za sada ne. Još razgovaramo“, prenosi Sputnjik.

Kako javlja američka agencija Blumberg, nakon četiri sata napetih pregovora predstavnici delegacija su priznali da se sporazum između država OPEK-a i Rusije nalazi pod znakom pitanja.

Upitan, postoji li mogućnost da dogovor ne bude postignut, Falih je kazao da ništa nije isključeno. OPEK i njegovi saveznici mogli bi, po njegovim rečima, smanjiti snabdevanje u rasponu od 500.000 do 1,5 miliona barela dnevno, a prihvatljivo bi bilo smanjenje za milion barela dnevno.

OPEK-ovi predstavnci napominju da bi grupa i njeni saveznici mogli smanjiti snabdevanje za milion barela dnevno pod uslovom da udeo Rusije iznosi 150.000 barela dnevno. Bude li ruski doprinos veći, oko 250.000 barela dnevno, ukupno bi smanjenje moglo premašiti 1,3 miliona barela dnevno.

Halid el Falih je dodao da nije siguran da će danas biti doneta odluka o smanjenju proizvodnje nafte.

Ovaj dogovor treba da zaustavi pojeftinjenje nafte, jer su cene od početka oktobra pale za trećinu. Uz to, da podsetimo, američki predsednik Donald Trump je pozvao članice OPEK-a da suspenduju Sporazum o sniženju proizvodnje nafte, kako bi sačuvala niske cene goriva.

„Daj bože da će OPEK zadržati postojeće količine nafte na tržištu. Svetu ne treba skupa nafta, on ne želi visoke cene!“, napisao je Tramp na Tviteru.

Koliko je situacija ozbiljna pokazuje vest da je ruski ministar energetike Aleksandar Novak navodno morao da odleti u Sankt Peterburg na razgovore sa predsednikom Vladimirom Putinom, javila je agencija Blumberg.

Očekuje se da odgovor Rusije Novak saopšti kasnije danas, po povratku u Beč, kako bi učestvovao u raspravi s članicama OPEk-a i njihovim saveznicima.

Novak je, inače, izjavio da bi zbog niskih temperature Rusiji zimi bilo teže smanjivati proizvodnju nafte nego drugim proizvođačima.

„Nisu svi spremni da ravnopravno režu. Rusija nije spremna za osetnije rezove,“ rekao je Falih. Nafta je već sinoć izgubila 4% vrednosti, da bi Brent jutros osvanuo na nivou ispod 60 dolara barel, piše Wpcserbia.rs.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh je, na primer, rekao da će podržati smanjenje proizvodnje pod uslovom da ne bude obvezujuće za Iran a Thamer Ghadhban, irački ministar nafte je izjavio da će njegova zemlja podržati smanjenje i u njemu učestvovati.

Rusija, Saudijska Arabija i Sjedinjene Države takmiče se već nekoliko godina za poziciju vodećeg svetskog proizvođača nafte. A Rojters napominje da,zbog zakona o zabrani kršenja ravnopravne tržišne utakmice i rascepkane naftne industrije SAD ne učestvuje u inicijativi ograničenja proizvodnje.

Zanimljivo je da je uoči početka zasedanja OPEK-a En Luiza Hitl (Anne-Louise Hittle) iz Vud Makenzi (Wood Mackenzie) koji je rekao: "Pretpostavljamo da će ključni proizvođači OPEK-a - Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt - zajedno s Rusijom i Omanom, progurati umereno smanjenje proizvodnje u 2019. godini", tumači raspoloženje na tržištu. Polazimo od pretpostavke da će u prvom tromesečju iduće godine smanjiti proizvodnju za oko milion barela dnevno, koristeći kao referentnu vrednost nivo proizvodnje u oktobru 2018. godine. A kako su ti proizvođači u poslednje vreme povećavali proizvodnju, to bi značilo smanjenje proizvodnje na godišnjem nivou za samo 200.000 barela dnevno u 2019. godini”.

Predvođena Saudijskom Arabijom, OPEK-ova je proizvodnja sirove nafte od sredine ove godine je porasla za 4,1 odsto, na 33,31 miliona barela dnevno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...