SAD, Rusija i UAE – dominantna petrolejska trojka

BM

Ulogu OPEC-a u dirigovanju cena preuzima „petro-trojka“: SAD, Rusija, Saudijska Arabija, koja na svetskom tržištu plasira 40 odsto globalne ponude nafte. Rusi zadovoljni cenom od 60 dolara, Saudijcima to malo.

Odgovor na sve nejasnije pitanje kretanja cena sirove nafte ne treba tražiti unutar OPEC-a, niti OPEC+ ad-hoc savezništva, već u trouglu tri najveća proizvođača: SAD, Rusije i Saudijske Arabije, konstatuju Bloomberg i Reuters u ovonedeljnim osvrtima na tržište nafte.

Reutersov ekspert za naftu, John Kemp, u dopisu dostavljenom u ponedeljak i magazinu Nedelja, nadovezuje se na konstataciju Bloomberga da će se odgovor na smer kretanja cena nafte u 2019. godini znati nedelju dana pre ministarskog sastanka OPEC-a (i NOPEC partnera) u Beču, zakazanog za 6. decembar. Prema Bloombergu, odluka bi se mogla doneti tokom mogućeg susreta predstavnika SAD, Rusije i Saudijske Arabije na marginama sastanka G20 u Buenos Airesu, prenosi Wpcserbia.rs.

„Trojka“ zahvata 40% globalne ponude nafte

Reuters piše da su pomenute tri petro sile promenama u svojoj proizvodnji i politikom reagovanja na obnavljanje sankcija Iranu ove sirovine gotovo u celini odgovorne za rast i potom pad cena nafte ove godine. „Trojka“ je zajedno proizvodila prošle godine 36 miliona barela na dan (mbd) nafte i kondenzata (39% od ukupne proizvodnje u svetu), dok je tek 27 mbd otpadalo na ostale članice OPEC-a (30% totala).

Proizvodnja trojke je najbrže rastući element u globalnom snabdevanju naftom, uz verovatnoću (BP: Statistički pregled svetske energije, 2018.) da će ove godine zahvatiti 40% svetske ponude, dok će ostatak OPEC-a pasti ispod 30%.

Marginalizovan ministarski skup OPEC-a

Kemp ukazuje i da se pozornica rasprava i analiza inače već premestila sa OPEC-ova dva godišnja ministarska sastanka na Zajednički ministarski monitoring komitet (JMMC), koji okuplja OPEC i NOPEC članice. U njemu svu dve vodeće NOPEC zemlje, Rusija i Oman i samo četiri zemlje OPEC-a (Saudijska Arabija, Kuvajt, Alžir i Venecuela), plus predsedavajući OPEC-a (sada UAE).

Marginalizaciju drugog najvećeg proizvođača nafte unutar OPEC-a sa scene kreiranja strategije proizvodnje, dovoljno ilustruje činjenica da nije uključen u JMMC. Svesni svog zajedničkog uticaja, predstavnici Saudijske Arabije, Rusije i SAD su redovno razmenjivali ove godine informacije o odlukama vezanim za proizvodnju nafte i sankcije, dodaje Reutersov ekspert.

Saudijska kompromisna formula

Saudijska Arabija i OPEC su ipak blizu odluke o rezu proizvodnje nafte, koji, zapravo, ne bi doneo novo smanjenje, već bio kompromisno rešenje, kojim bi se zadovoljio pritisak Vašingtona da se takvom merom ne izazove ponovni rast cena, objavljuje u ponedeljak The Wall Street Journal. Rešenje bi se formulisalo kroz odluku o zadržavanju postojećih 2016. godine dogovorenih nižih proizvodnih kvota, što bi zapravo predstavljalo smanjenje - imajući u vidu da je Saudijska Arabija premašila svoju kvotu za oko milion barela na dan.

Putin zadovoljan cenom od 60 dolara

Rusija je zadovoljna trenutni nivoom cena nafte od oko 60 dolara za barel, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin, zahvaljujući se, ujedno, Saudijskoj Arabiji i princu prestolonasledniku Mohamedu Bin Salmanu na saradnji u usmeravanju tržišta nafte.

„Mi smo sada u kontaktu sa OPEC-om i ako bude potrebe, nastavićemo taj zajednički rad,“ rekao je Putin na investicionom forumu VTB banke u Moskvi.

OilPrice.com podseća da je ruski predsednik sredinom novembra rekao da se cena barela od „oko 70 dolara savršeno uklapa u planirane rashode u budžetu Rusije, zasnovanom na projektovanoj ceni nafte od 40 dolara za barel.“ Taj portal navodi da cena od 60 dolara ne zadovoljava, međutim, nivo potreban da uravnoteži budžet Saudijske Arabije, partnera Rusije u OPEC+ sporazumu o kontroli tržišta nafte.

Rusima sporan ritam smanjenja proizvodnje

Rusija je sve ubeđenija u potrebu smanjenja proizvodnje nafte u tandemu sa OPEC-om, ali i dalje pregovara sa liderom te grupacije, Saudijskom Arabijom oko tajminga i veličine reza, saznaje u četvrtak Reuters iz dva izvora naftne industrije.

Ministarstvo energije Rusije održalo je u utorak sastanak sa čelnicima domaćih naftaša, pred ministarski sastanak OPEC-a i njegovih NOPEC saveznika u Beču (6. i 7. decembra).

„Ideja sastanka bila je da je Rusiji potrebno smanjenje. Ključno pitanje bilo je kojom brzinom i koliko,“ naveo je jedan izvor upućen u sadržaj sastanka navodeći da se „većina aktera sastanka složila da nije moguće odmah smanjiti proizvodnju, već postepeno, kao prošli put“.

Jedna vest oborila druga podigla cene nafte

Tržište je u četvrtak reagovalo silazno na izjavu Putina, da bi potom vratilo cene na gore posle informacije o spremnosti Rusije da podrži ponovno smanjenje proizvodnje nafte.

Najpre su cene američke WTI nafte pale ispod 50 dolara, što se nije desilo unazad više od godinu dana, tačnije od 9. oktobra 2017., dok je Brent u Londonu trgovan u četvrtak ujutro za 58,35 dolara, najniže od 24. oktobra 2017.

Par sati kasnije, posle informacije Reutersa da je Rusija svesna neophodnosti smanjenja proizvodnje, WTI se vratio na 51,32$ a Brent na 59,89$ barel.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...