Turski tok će ići kroz Srbiju

BM

„Gasprom“ presekao - „Turski tok“ ide i kroz Srbiju, piše Komersant, navodeći da će prve isporuke gasa krenuti već 2020. godine.

Ruska kompanija „Gasprom“ donela je odluku da gasovod „Turski tok“ nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. U tim zemljama su sve pripremne procedure za taj posao, piše ruski list Komersant a prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, do Mađarske će ruski gas stići samo godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku „plavog energenta“ preko Ukrajine.

„Komersant“ ukazuje da je to takoreći „Južni tok“ koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi, jer „Gasprom“ u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi tom gasovodu, kako ocenjuje „Komersant“, još nije najjasnije kako će to izgledati.

Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili će azerbejdžanski gas zameniti ruskim gasom nakon što bude završena izgradnja gasovoda „TAP“, što je takođe planirano za 2020. godinu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...