Nafta pojeftinjuje - gas sve skuplji

BM

U SAD, zemlji koja je najveći potrošač gasa na svetu u vremenskim prognozama se najavljuje brži dolazak zime nego što je ranije bilo očekivano, što je izazvalo poskupljenje prirodnog gasa, tako da je na tržištu sada paradoksalna situacija – dok je nafta sve jeftninija gas poskupljuje.

Na tržištu energenata se trenutno događa nešto interesantno - nafta neprekidno pojeftinjuje već šest nedelja a cena prirodnog gasa u istom period strmoglavo raste. Na platformama Admiral Marketsa cena CFD-a na barel BRENT nafte juče je bila 67,11 dolara, što je čak 22% manje od cene po kojoj se prodavala početkom oktobra, dok je cena prirodnog gasa na američkom tržištu u istom periodu porasla čak 43%, piše analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović, a prenosi Poslovni.hr.

Zašto nafta pojeftinjuje?

Uzroke pada treba tražiti u prethodnom rastu. Naime, u poslednje tri godine cena crnog zlata je porasla s 30 dolara po barelu na čak 87 dolara, iako se potražnja nije značajnije povećala. Zadnji talas poskupljenja u septembru je bio podstaknut Trampovim pretnjama novim sankcijama Iranu, ali na kraju se ispostavilo da to neće prouzrokovati veću nestašicu na globalnom tržištu, pa su učesnici na finansijskom tržištu počeli prodavati ugovore vezane za cenu nafte. Osim toga, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i dalje ima problema sa kontrolisanjem proizvodnje svojih članica. Mnoge zemlje proizvode više nafte nego što je bilo dogovoreno. To, kratkoročno, može pomoći tim zemljama da ostvare veće prihode, ali ako svi to rade, na tržištu se pojavi previše nafte pa cena pada, zbog čega su na gubitku sve zemlje koje izvoze naftu.

Zašto je gas sve skuplji?

U SAD, zemlji koja je najveći potrošač gasa na svetu u vremenskim prognozama se najavljuje brži dolazak zime nego što je prethodno bilo očekivano. To znači da će u milionima kuća, stanova i poslovnih objekata početi grejanje ranije nego prošle godine, što će značajno povećati potražnju za gasom. Spletom okolnosti, u istom trenutku, nekoliko nuklearnih elektrana trenutno nije u pogonu - zbog remonta, što znači da se velika količina gasa troši i za proizvodnju električne energije u gasnim elektranama. To je dovelo do pada zaliha gasa u SAD na najniži nivo u poslednjih desetak godina.

Špekulanti s Vol Strita su zaključili da bi moglo doći do nestašice gasa, a u takvoj situaciji su ga distributeri spremni platiti suvim zlatom. Stoga su masovno počeli kupovati finansijske ugovore vezane za prirodni gas i digli cenu ovog energenta na najviši nivo od 2014. godine.

Dokle tako?

Kada je u pitanju prirodni gas, analitičari Admiral Marketsa smatraju da verovatno ponestaje prostora za rast. Naime, jaka i duga zima je već ukalkulirana u trenutnu cenu i špekulanti će tokom narednih meseci gotovo sigurno početi prodavati ugovore koje su kupovali tokom jeseni. To bi moglo prouzrokovati pojeftinjenje ovog energenta.

Kada je u pitanju potražnja od strane elektrana trebalo bi, takođe, doći do pojeftinjenja, jer nuklearne elektrane koje su trenutno van funkcije će pre ili kasnije ponovno biti puštene u pogon.

Kod nafte, kratkoročno je moguć novi porast cene. Naime, nakon pada većeg od 20%, deo špekulanata će verovatno zaključiti da je sad dobro vreme za kupovinu nafte, čime će joj privremeno dignuti cenu. Dugoročno, cena će zavisiti od globalne privredne situacije. Sve više ekonomista, financijskih analitičara i investira na berzama smatra da bi iduća recesija na Zapadu mogla početi 2020. godine. Budući da u recesijama milijuni ljudi ostanu bez posla, smanjuje se potrošnja naftnih derivata za put zaposlenih do posla. Takođe, dolazi do velikog broja pada turista, kao i do manje industrijske potražnje za energijom, jer kupci se odlučuju na štednju i kupuju manje proizvoda i usluga. Ako će uskoro zaista doći do recesije, cena nafte će pasti - na čemu će se moći profitirati short sellingom – posuđujući ugovore za naftu po sadašnjoj visokoj ceni i kasnijoj prodaji istih po niskoj ceni. U posljednjoj recesiji cena nafte je pala čak 75% (sa 148 na 36 dolara po barelu).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...