Jak dolar “pojeo” pojeftinjenje benzina i dizela

J.P.

Prateći pojeftinjenje sirove nafte u prethodne tri nedelje benzin i dizel su pojeftinili u proseku za 2,71 dinar, odnosno, 85 para po litru, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS napominjući da bi pad bio intenzivniji da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i u odnosu na dinar.

U prethodne tri nedelje prosečna maloprodajna cena benzina je smanjena za dva dinara i 71 paru po litri, a dizela za 85 para, pokazuju rezultati redovne nedeljne analize Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji, kao i u svim zemljama u regionu su u padu pod uticajem smanjenja berzanskih kotacija benzina i dizela, a pad bi, izvesno, bio intenzivniji da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i u odnosu na dinar, komentariše Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

valute-gorivo

valute-gorivo

Kotacija sirove nafte tipa BRENT je prethodnih dana, takođe, bila u padu i u utorak je dostigla vrednost od čak 65,47 dolara za barel, što je poslednji put zabeleženo polovinom marta ove godine, dok se u sredu i danas se već trgovalo po cenama koje su bile iznad 66 dolara.

cene-nafte

Dijagram kretanja cene nafte od januara 2017. do danas

Cena sirove nafte na globalnom tržištu nije jedini, ali je veoma bitan parametar koji utiče na cenu goriva u svim zemljama na svetu, ali kojom brzinom će se skok, ili pad cene sirove nafte odraziti na cene na benzinskim stanicama, zavisi pre svega od uslova poslovanja na svakom od tržišta pojedinačno. Brzina promena maloprodajnih cena najviše odstupa, od zemlje do zemlje, kada se dešavaju upravo ovako, nagli lomovi na svetskom tržištu nafte kao što je to bilo u poslednja četiri meseca, ističe Mićović.

gorivo-srbija

Strukturu prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji

Polovinom avgusta barel BRENT-a se prodavao za 70,76 dolara; 3.oktobra za 86,29 ili 22% skuplje; da bi 13. novembra cena pala na 64,47 dolara za barel, što je predstavljalo smanjenje od 24%.

cene-region

Ovonedeljni pregled prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji i deset zemalja u okruženju

Ovako nagle promene cene na samom izvoru, izazvale su turbulencije na svim silaznim tržištima nafte i derivata nafte, do samih benzinskih stanica, ali prema najavama većine svetskih analitičara, ukoliko ne bude većih političkih tenzija, pred nama je period stabilizacije cena nafte, kao rezultat uravnoteženosti ponude i potražnje na svetskom tržištu. Inače prosečna ovogodišnja cena BRENT-a je čak za 34% veća nego prošle godine i trenutno je nešto veća od 73 dolara po barelu, kaže Mićović.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...