Poljaci ugovorili isporuke američkog gasa

M.L.

Poljaci su sa Amerikancima potpisali ugovor o 24-godišnjim isporukama LNG i tvrde da će gas sa zapada biti jeftniji od onog sa istoka.

Poljska državna energetska firma PGNiG potpisala je juče dugoročni ugovor o kupovinama tečnog gasa (LNG) od američke firme Čenier. Ugovor je, kako javlja poljska agencija PAP, deo širih napora za sniženje energetske zavisnosti od Rusije.

Vrednost ugovora koji će važiti 24 godine nije, međutim, saopštena. Šef PGNiG Pjotr Vozniak (Piotr Wozniak) je saopštio, bez bližih preciziranja i objašnjenja, da će “cena biti za 20 do 30 odsto niža u odnosu na cene sadašnjih isporučilaca sa istoka”.

Na ceremonijalnom potpisivanju ugovora su bili poljski predsednik Andžej (Andrzej) Duda i američki ministar energetike Rik Peri (Rick Perry). Zbog ovog čina zadovojlstvo je izrazio i šef vladajuće stranke PiS Jaroslav Kačinjski (Jaroslaw Kaczynski) jer, kako je istakao, ugovor “povećava energetsku bezbednost zemlje”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...