Britanski ekolozi izgubili – počela proizvodnja gasa iz škriljaca

M.L.

Britanci posle odluke suda, koji je odbacio žalbe ekologa, započeli proizvodnju gasa iz škriljaca, koji se dobija kontraveznom metodom hidrauličnog lomljenja (frakinga).

Britanska kompanija Kvadrila risorsis (Cuadrilla Resource) započela je ovih dana proizvodnju gasa iz škriljaca kontraveznom metodom hidrauličnog lomljenja (frakinga). Dosad je na ovaj način, kako javlja AP, gas eksploatisan samo u SAD, Kanadi i Kini.

Prve komercijalne količine gasa na nalazištu u severno-engleskom Lankaširu očekuju se početkom naredne godine. Start eksplotacije odlagan je več nekoliko godina zbog opstrukcije i protesta ekologa i mesnih aktivista, koji upozoravaju na rizike ove eksploatacione metode.

Kvadrila je sa eksploatacijom škriljaca uz pomoć pritiska vode započela pošto je Vrhovni sud u Londonu 12.oktobra odbacio poslednju žalbu ekologa. Budućnost eksploatacije će potom zavisiti, uglavnom, od ekonomskih parametra, konkretno, od rentabilnosti.

Prema geološkim istraživanjima u oblasti Lankašira, severno od Liverpula i Mančestera, nalazi se najmanje 60 milijardi kubnih metara gasa sa čijom bi eksploatacijom Britanija mogla makar delimično da kompenzuje pad proizvodnje nafte i gasa iz svog sektora u Severnom Moru.

Gas iz škriljaca istog je sastava kao i obični prirodni (zemni) gas – razlika je samo u načinu eksploatacije. Dobija se metodom hidrauličnog lomljenja (frakinga) škriljaca putem pritiska vodom s primesam peska i raznih hemikalija. Taj način eksploatacije se primenjuje, uglavnom, u SAD koje su zahvaljujući tome postale izvoznik gasa. Na taj način se, mada u znatno manjim razmerama, gas eksploaoatiše i u Kanadi i Kini.

U Evropi su pripreme za komercijalnu primenu ove metode najdalje bile odmakle u Poljskoj. ali se na kraju odustalo od toga, pre svega, zbog nedovoljne isplativosti eksploatacije koja se vrši na velikim dubinama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...