Cene upetostručile dobit Gasproma

J.P.

Gasprom upetrostručio dobit u odnosu na prošlogodišnje poslovanje. Izgrađeno već 80 odsto oba kraka Turskog toka a u Rusiji počele pripreme za gradnju gasovoda Severni tok 2.

Zahvaljujući višim cenama energenata neto dobit Gasproma više je nego upeterostručena u drugom tromesečju ove godine.

Gasprom je drugo tromesečje zaključio s neto dobiti od 259 milijardi rubalja (3,26 milijardi evra), što je više nego pet puta više od rezultata poslovanja u istom periodu prošle godine.

U Gaspromu navode da su u prvoj polovini godine u Evropsku uniju i Tursku isporučili više od 101 milijarde kubnih metara prirodnog gasa, što je šest odsto više nego u istom period prošle godine. To odgovara udelu u evropskom tržištu od 34 odsto.

Prosečna cena gasa namenjenog izvozu u prvoj polovini ove godine porasla je za četvrtinu u odnosu na isti period prošlegodine, na prosečnih 13.858 rubalja za hiljadu kubnih metara gasa.

Izgrađeno već 80 odsto Turskog toka

Gasprom je već izgradio 80 odsto od ukupne dužine gasovoda Turski tok duž oba kraka, izjavio je izvršni direktor ovog ruskog holdinga Aleksej Miler.

„Izgradnja gasovoda Turski tok je u toku, a 1.500 km cevi ili oko 80 odsto od ukupne dužine gasovoda je položeno za oba kraka“, rekao je Miler, govoreći na sastanku posvećenom danu radnika naftne i gasne industrije.

Projekat Turski tok podrazumeva izgradnju gasovoda iz Rusije u Tursku, koji se sastoji od dva kraka kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu. Gasprom razmatra varijante produžetka Turskog toka preko Bugarske i Srbije, ili preko Grčke i Italije.

Počele pripreme za izgradnju Severnog toka 2 u Rusiji

Nord strim 2 je počeo sa pripremama za izgradnju dela gasoovda Severni tok 2 u Rusiji, saopštio je predstavnik kompanije.

„Potvrđujem da je kompanija Nord strim 2 počela sa raščišćavanjem trase gasovoda od vegetacije i izgradnjom privremenog prilaznog puta u Kurgalskom rezervatu“, rekao je predstavnik kompanije.

Radovi se izvode u skladu sa odlukom Ministarstva za infrastrukturu, uzimajući u obzir okolinu, što je predviđeno zaključcima Državne ekološke ekspertize.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod bi trebalo da bude izgrađen pored Severnog toka. On će proći preko  teritorija ili ekonomskih zona zemalja duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...