SAD bi da EU finansira infrastrukturu za američki gas

BM

Zvanični Vašington namerava da natera Evropsku uniju da finansira izgradnju skupe infrastrukture za isporuke američkog tečnog prirodnog gasa, kaže ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Izjave američkog predsednika Donalda Trampa o projektu Severni tok 2 ukazuju na nameru zvaničnog Vašingtona da natera Evropsku uniju da finansira izgradnju skupe infrastrukture za isporuke američkog tečnog prirodnog gasa (LNG), izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tanjug.

Cilj Trampove izjave je Moskvi jasan, rekao je diplomata u intervjuu za slovački list Pravda, a ruska agencija Tas s podseća da je Tramp u julu, na samitu NATO-a u Briselu, otvoreno kritikovao članice alijanse koje učestvuju u projektu Severni tok 2, dok je Nemačku nazvao "zatočenikom Rusije".

"To ukazuje na promovisanje američkih ekonomskih i energetskih interesa u Evropi, a posebno, ima za cilj da natera članice EU da finansiraju izgradnju skupe infrastrukture i da počnu da kupuju tečni prirodni gas od SAD, koji je za 30-40 odsto skuplji od gasa iz gasovoda iz Rusije", izjavio je Lavrov.

"Na Evropljanima je, međutim, da odluče koja opcija im se više dopada", dodao je Lavrov naglašavajući da je Severni tok 2 čisto komercijalni projekat i da je cilj implementacije ovog projekta diverzifikacija ruta snabdevanja gasa i uklanjanje rizika tranzita. "Na kraju krajeva, cilj je zadovoljavanje rastuće tražnje evropskih ekonomija za energetskim resursima, kao i jačanje energetske bezbednosti čitavog evropskog kontinenta".

Zvanični Vašington se otvoreno suprotstavlja izgradnji tog gasovoda, i pokušava da ga blokira, navodi Tas s.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...