Nove američke sankcije (ne)će pogoditi rusku proizvodnju nafte

BM

Dve vodeće svetske novinske agencije, od kojih je ova druga specijalizovana za ekonomske vesti, Rojters i Blumberg, ne slažu se u procenama kako će se nove američke sankcije odraziti na rusku proizvodnju nafte.

Početkom avgusta predložene nove američke sankcije protiv Rusije (ako ih usvoje oba doma Kongresa i potpiše predsednik Donald Tramp) teško da će poremetiti ruske naftne kompanije, jer su se one već prilagodile ograničenjima uvedenim sankcijama Zapada iz 2014. godine, piše Rojters, dok Blumberg u svojoj anlizi navodi da bi ruska proizvodnja nafte mogla biti pogođena novim američkim sankcijama i konstatuje da je Rusija veoma oslonjena na uvoznu bušeću i rafinerijsku opremu, prenosi u svom nedeljnom biltenu NNKS.

Rojters ocenjuje da su ruske naftne kompanije od 2014. godine drastično smanjile kreditiranje iz zapadnih banaka i zavisnost od zapadne tehnologije, što pokazuje i činjenica da je Rusija u julu ostvarila rekordnu proizvodnju nafte od 11,2 miliona barela na dan, kao i da Gasprom nikad više nije izvozio prirodni gas u Evropu.

Iako je rublja u međuvremenu oslabila više od 10%, a ruske banake izgubile petinu vrednosti, akcije ruskih naftnih kompanija su dobile dva procenta na ceni od uvođenja sankcija na ovamo, posebno beležeći oporavak tokom 2018. godine.

Nove sankcije koje su preložene u Senatu SAD 2. avgusta, uključuju potencijalno ograničenje poslovanja ruskih državnih banaka, restrikcije na posedovanju ruskih državnih obveznica, kao i mere protiv učešća Zapada u ruskim naftnim i gasnim projektima, podseća Rojters.

„Glavni pokretač profitabilnosti ruske naftne privrede je cena nafte denominovana u rubljama i trenutno ona beleži nove rekorde sa slabljenjem rublje. Stoga su efekti sankcija često pozitivni po rusku naftnu privredu,“ kaže Dmitrij Marinčenko direktor Fič Rejtingsa nafta i gas (Fitch Ratings oil and gas).

Izvesno je da bi Vašington zadao istinski udarac ruskoj naftnoj privredi kada bi nametnuo mere poput antiiranskih, uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Međutim, kako Rusija proizvodi 11% svetske sirove nafte, takav potez bi izazvao velike posledice po cene nafte i time pogodio same SAD, zaključuje Reuters.

Dokazujući u svojoj analizi da nove američke sankcije mogu pogoditi rusku proizvodnju nafte agencija Blumber ukazuje da je nedostatak domaće opreme označen kao „ozbiljan problem“ i od strane sekretara ruskog Nacionalnog saveta, Nikolaja Patruševa.

Pozivajući se, kao i Rojters, na direktora Fič Rejtingsa Dmitrija Marinčenka Blumberg navodi da je on rekao da će nove sankcije imati osetne posledice, posebno ako i Evropa ojača svoje kaznene mere protiv Rusije.

„Novi LNG, rafinerijski i petrohemijski projekti bi mogli biti dovedeni u pitanje. Proizvodnja nafte u komplikovanijim projektima takođe može biti ugrožena,“ rekao je Marinčenko komentarišući da ruska i kineska oprema možda neće moći da budu alternativa za trenutnu tehnologiju uvezenu iz SAD i Evrope. Prema proceni Maričenka možda će biti potrebno do pet godina da se ruska proizvodnja nafte preusmeri na lokalnu ili azijsku opremu. Za rafinerije i proizvođače gasa to bi moglo potrajati i do sedam godina.

Energetski analitičar Rajfajzen Centrobanke (Raiffeisen Centrobanke), Andrej Polisčuk kaže, s druge strane, za Bloomberg da su ruske naftne kompanije već sa uspehom zamenile čak i komplikovanije pojedinačne delove strane opreme, ali izazov može biti mogućnost dugoročnog održavanja masovne proizvodnje, jer će industriji biti potreban niz nove opreme.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...