Vlada FBiH klirinški dug potrošila na plate

BM

Vlada Federacije BiH je na plate potrošila novac naplaćen od Rusije na ime klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza, umesto da je otplatila ratni dug za tokom 90-ih godina prošlog veka potrošeni ruski gas. Zbog toga će građani Federacije do 2023. godine plaćati za pet dolara (8,55 KM) uvećane račune za gas.

Iako je novac od klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo da bude utrošen na gradnju puteva i otplatu ratnog duga BiH za gas, 120 miliona KM spiskano je na plate i troškove institucija. Gasprom sada traži novac za gas potrošen tokom 90-ih godina prošlog veka, pa će građani Federacije do 2023. godine plaćati veće račune za gas, otkriva Avaz.

Zaključak revizije

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine, naime, naveo je u izveštaju da su u odnosu na prethodnu godinu prihodi od poreza veći za 12 odsto, dok je rast neporeznih prihoda veći za 37 odsto. U okviru ovih prihoda, 120.048.992 KM odnosi se na priliv od sukcesije, klirinški dug bivšeg SSSR-a.

Kada je Rusija pristala da jedino našoj zemlji isplati dug u novcu (ostalim zemljama bivše Jugoslavije dug je vraćen u robi), računala je da će taj novac biti potrošen na izmirenje našeg ratnog duga za gas ruskoj državnoj kompaniji Gasprom, piše Avaz.

To se nije dogodilo i, kako saznajemo, u Gaspromu više ne žele da čekaju, pa su kompaniji Energoinvest uputili pismo u kojem zahtevaju nastavak otplate ratnog duga za gas.

Prema informacijama do kojih je Avaz došao, ruska državna kompanija predložila je da najveći teret duga ponovo podnesu građani FBiH. U pismu se navodi da bi Vlada FBiH trebalo da prihvati da se građanima čak do 2023. godine na račune za gas dodaje po pet dolara (8,55 KM), koji bi išli na otplatu dugovanja.

Zahtev Gasproma

Inače, pre nego što je Vlada FBiH novac od klirinškog duga spiskala na plate, planirano je da se zaključno sa ovom godinom od građana u FBiH prestane naplaćivati osam i po maraka.

„Gasprom zahteva da se do 2023. godine od građana naplaćuje više od osam KM, a sve jer je vlast potrošila novac koji su u Gaspromu očekivali. Takođe, bitno je istaći da će više iznose na računima dobijati samo građani Federacije BiH, jer Republika Srpska ne priznaje ratni dug. Pismo je dostavljeno Energoinvestu, koji vodi ratni dug za gas i oni nemaju drugu opciju nego da prihvate uslove Gasproma, jer bi neprihvatanje izazvalo mnogo veće posledice. Ovo za sada kriju, jer vlast ne želi da se za ovu priču zna pre izbora“, citira Avaz svoj nezvanični izvor.

Transfer novca nije realizovan

Izmenama i dopunama budžeta FBiH za 2017. godinu, za Ministarstvo prometa i komunikacija bila su planirana sredstva za kapitalne transfere za izgradnju autoputeva i puteva za velike brzine u iznosu od 107.000.000 KM, koje je trebalo finansirati iz prihoda od sukcesije klirinškog duga. Navedeni transfer nije realizovan i ova sredstva su iskorišćena za finansiranje redovnih budžetskih rashoda i izdataka, zajedno sa ostalim prihodima koji su ostvareni u 2017. godini, piše u izveštaju Ureda za reviziju institucija FBiH.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...