OPEK proizvodi više – prodavaće manje nafte

BM

Zbog konkurencije iz OPEK-a procenjuju smanjenje potražnje za naftom ovog kartela za 2019. godinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) srezala je prognozu globalne tražnje za naftom tog kartela za 2019. godinu, jer rivali proizvode sve više, dok je ključni izvoznik, Saudijska Arabija, smanjila proizvodnju.

OPEK je, u mesečnom izveštaju naveo da će svetu trebati 32,05 miliona barela nafte dnevno od 15 članica tog naftnog kartela u 2019. godini, što je za 130.000 barela nafte dnevno manje u odnosu na prošlomesečnu prognozu, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se navodi da je OPEK-ova proizvodnja u julu porasla na 32,32 miliona barela dnevno, iako je proizvodnja u Saudijskoj Arabiji pala.

Tom skoku je doprinela veća proizvodna aktivnost u Kuvajtu, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku, prenosi Volstrit DZornal (Wall Street Journal).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...