Gasprom povećao izvoz gasa u Evropu

BM

Ovogodišnji izvoz ruskog gasa evropskim potrošačima veći je 5,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Ruski udeo na evropskom tržištu gasa porastao je na 34 odsto prošle godine, saopšteno je iz Gasproma.

Gasprom, najveći ruski izvoznik prirodnog gasa, povećao je svoje isporuke za Evropu, isporučivši 5,8 odsto više plavog goriva na kontinent do jula ove godine u odnosu na prošlu godinu, objavio je RT a preneo Vostok.

Isporuke gasa u Nemačku skočile su 12,3 odsto, Austrija je kupila 48,3 procenata više ruskog gasa, isporuke u Holandiju su veće za 53,8 odsto, a Hrvatska je uzela gasa za 40,1 odsto više u odnosu na prošlu ogidnu. Gasprom je, takođe, za prvih sedam meseci 2018. godine izvezao više gasa u Dansku, Poljsku i Francusku.

Rukovodioci Gasproma nameravaju da povećaju isporuke gasa Evropi na 200 milijardi kubnih metara godišnje. Tokom 2017. godine Gasprom je isporučio ukupno 194,4 milijarde kubnih metara gasa evropskim zemljama, uključujući i Tursku. Zemlje zapadne Evrope činile su otprilike 81 odsto izvoza gasa iz Rusije, dok su srednjeevropske zemlje imale učešće od 19 odsto.

Prema rečima izvršnog direktora Gasproma, Alekseja Milera, rekordna isporuka je izvodljiva. Glavni faktori rasta evropske tražnje su povećanje ekonomske aktivnosti na kontinentu i dugoročni pad proizvodnje evropskog gasa.

Ruski udeo na evropskom tržištu gasa porastao je na 34 odsto prošle godine, saopšteno je iz Gasproma. Evropa je, takođe, uvezla 24 odsto gasa iz Norveške, 13 odsto je isporučeno za zalihe, kao i 11 odsto iz Alžira.

Aktivnosti Gasproma na evropskom tržištu gasa podržavaju dugoročni ugovori sa cenama vezanim za naftu i klauzulama "uzmi ili plati". Kompanija ima dugoročne ugovore do 25 godina, obično zasnovane na međuvladinim sporazumima sa zemljama centralne i zapadne Evrope.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...