Počelo postavljanje prvih cevi gasovoda Severni tok 2

BM

Bez obzira na političke poteškoće radovi na projektu Severni tok 2 idu po planu, saopštio je Kristofer Delbruk finansijski direktor Unipera, jednog od evropskih partnera Gasproma na projektu izgradnje ovog gasovoda.

Radovi na projektu Severni tok 2, bez obzira na političke poteškoće, idu po planu, saopštio je Kristofer Delbruk finansijski direktor Unipera, jednog od evropskih partnera Gasproma na projektu izgradnje ovog gasovoda.

„Krajem jula je počelo postavljanje prvih cevi Severnog toka 2 u Nemačkoj“, rekao je Delbruk tokom telefonske konferencije, prenosi Vostok.

"Istovremeno, priprema je u toku u vodama Finske i Švedske", dodala je kompanija.

Projekat Severni tok 2 predviđa polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale po dnu Baltičkog mora do Nemačke.

Dozvolu za izgradnju izdali su Nemačka, Finska i Švedska. Ostaje da se dobije saglasnost od Danske i Rusije.

Protiv Severnog toka 2 istupaju neke zemlje, posebno Ukrajine, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, a SAD promovišu ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa za EU.

Ranije je, takođe, saopšteno, ukoliko Danska ne izda dozvolu za gradnju, da će gasovod zaobići ovu zemlju, što znači da će trasa gasovoda biti za oko 10% duža, te da neće biti nikakvih poteškoća u izgradnji i planiranju, a da će izgradnja i u ovom slučaju biti završena kako je i planirano krajem 2019. godine.

Pored toga, Letonija, Litvanija i Poljska zajedno su saopštile da nisu za projekat - njihovi lideri su uvereni da je projekat "politički".

Rusija je više puta zatražila da se gasovod ne posmatra kao instrument uticaja. Prema Vladimir Putinu, Moskva se odnosi na projekat isključivo kao ekonomski.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...