Bugari obezbedili uslove za tranzit ruskog gasa iz Turske

J.Putniković

Bulgartransgas pušta u rad prošireni gasovod sa Turskom, koji će biti dvosmeran i imati kapacitet od 15,7 milijardi kubnig metara gasa, što je količina ovog energenta koja će do Turske stizati kroz drugu cev „Turskog toka” iz Rusije.

Državna kompanija Bulgartransgas zvanično pušta u rad proširenje tranzitnog gasovoda do Turske, objavila je bugarska agencija BGNES. Cev je duga 20 km, a ukupna investicija iznosi 52 miliona leva.

Posle proširenja gasovoda će biti povećane mogućnosti tranzitnog prenosa prirodnog gasa sa 14 milijardi kubnih metara na 15,7 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou. Osim toga, biće omogućen i prenos plavog goriva u suprotnom pravcu – iz Turske prema Bugarskoj.

Ovo, konkretno, znači da će proširenim gasovodom iz Turske u Bugarsku moći da se transportuje sav prirodni gas koji će kroz drugu cev „Turskog toka“ stizati iz Rusije do Turske, ukupno 15,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Bugari su ovu gasnu vezu završili i pre roka za završetak druge cevi gasovoda koji iz Rusije stiže do turske obale Crnog mora. Naime, predsednik Gasproma Aleksej Miler je 29. juna najavio da će gas iz „Turskog toka“ preko Bugarske poteći 2020. godine.

Turski-tok-kroz-Bugarsku

Trasa kojom će gas iz Turskog toka ići kroz Bugarsku

„Početkom 2020. godine, nakon što „Turski tok“ bude u punom projektovanom kapacitetu, gas iz ovog gasovoda može da poteče i kroz sisteme za prenos gasa Bugarske, Srbije i Mađarske”, rekao je tada Miler i dodao da su ove zemlje donele odluku o unapređenju gasnih transmisionih mreža.

Krajem maja je ruski predsednik Vladimir Putin, nakon pregovora s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, potvrdio da Gasprom razrađuje projekat izgradnje drugog kraka „Turskog toka“ prema Bugarskoj. Miler je naveo da će gasovod preko teritorije Bugarske proći jedino ako dobije 100% garancije Bugarske i Evropske komisije.

Bugarski premijer Borisov sredinom juna je razgovarao sa svojim turskim kolegom Binalijem Jildirimom u Izmiru i potom saopštio da proširenje gasovoda za Tursku u deonici između stanice „Lozenec“ i stanice za prečišćavanje „Nedjalsko” može biti otvoreno krajem juna, preneli su bugarski mediji.

„Projekat je ključan za razvoj povezanosti gasnih sistema dve zemlje, a njegova realizacija će povećati mogućnost tranzit prirodnog gasa iz Bugarske u Tursku do 15,7 milijardi kubnih metara godišnje“, objasnio je tada Borisov.

Premijer Bugarske je, inače, početkom juna, posle svoje posete Rusiji najavio i da će Bugarska moći da trguje prirodnim gasom iz „Turskog toka“. Borisov je tada ocenio kao dobronameran svoj razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Nakon toga su bugarski mediji preneli izjave svog premijera da su Rusija i Turska sklone da cev „Turskog toka” stigne i do Bugarske.

Borisov je u bugarskom parlamentu rekao, takođe, da će Bugarska moći da trguje prirodnim gasom koji će se do nje dopremati preko kraka iz gasovoda „Turski tok“.

„Mislim da ćemo se dogovoriti da se delom gasa trguje na teritoriji Bugarske, a da se ostala količina prodaje Srbiji i Mađarskoj na osnovu direktnih ugovora“, kazao je premijer Borisov.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...