Američke vojne baze u Evropi zavise od ruskog gasa

BM

Osiguranje američkih vojnih objekata u Evropi električnom energijom zavisi od isporuka gasa iz Rusije, piše Nacionalni interes, pozivajući Kongres da razmotri pitanje o jačanju baza rezervnim snagama.

Zbog toga što Rusija isporučuje sve više gasa u Evropu, paralelno sa izgradnjom „Severnog toka 2“, američki zakonodavci treba da se zamisle o organizaciji mikromreža na vojnim objektima, skladišta i elektromobila, radi osiguranja energosnabdevanja, ako ono bude dovedeno pod znak pitanja, navodi Nacionalni interes a prenosi sputnjik.

List podseća da je u prvom kvartalu 2018. godine 41 odsto gasa koje je uvezeno u Evropu stiglo iz Rusije.

Američka baza Ramštajn u Nemačkoj je najveći strateški vojni objekat u kojem se nalazi 56.000 američkih vojnika. To je sedište američke avijacije u Evropi i Ratne mornarice NATO-a. Pri tome, 40 odsto nafte koju koriste vojni objekti u Nemačkoj stiže iz Rusije, piše američki magazin, izvlačeći zaključak da su američki vojni objekti u Evropi zavisni od ruskih energenata.

Po mišljenju autora lista, ako bi Rusija odlučila da pretvori gas u oružje, ne bi se samo Nemačka borila za energosnabdevanje svojih građana, već bi se američke vojne baze i operacije našle u ćorsokaku.

„Severni tok 2“, nastavlja list, „povećava geopolitičku moć Moskve i udvostručuje zavisnost EU od ruske energetike“. Autor članka se, takođe, brine za to što sredstva od prodaje gasa Evropi „predstavljaju Rusiji velike resurse za postizanje neprijateljskih ciljeva“.

„Jačanje energetske zavisnosti od Rusije može biti iskorišćeno kao poluga za pritisak na EU i zabijanje klina između saveznika i NATO-a“, piše „Nacionalni interes“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...