U Nemačkoj počela gradnja Severnog toka 2

M.L.

Prve cevi gasovoda Severni tok 2, u smeru prema istoku, položene su sa specijalnog broda Kastor 10.

Nemački graditelji gasovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2), koji vodi od Rusije preko Baltika u Nemačku, položili su, kako javlja AP, juče u zoru u blizini obale nemačke pokrajine Meklenburg-Severna Pomeranija prve cevi u vodu, zavarene na specijalnom brodu Kastor (Castor) 10.

Druga grana gasovoda Severni tok biće duga 1.200 kilometara i koštaće 9,5 milijardi evra. Prve količine gasa njime treba da poteknu krajem iduće godine.

Na vrhovnom upravnom sudu u Greifsvaldu jos leži žalba ekološke organizacije Nabu protiv odobravanje građevinske dozvole za početak polaganja cevi. Ustavni sud u Karslrue je, naime, pre nekoliko dana, odbio polaganje žalbi u kojoj se traži zaustavljanje projekta.

Pritisak Vašingtona na nemačku vladu, da se zaustavi ovaj projekat, nedavno je odbacila kancelarka Angela Merkel, s objašnjenjem da iza projekta stoji nekoliko velikih zapadnoevropskih firmi i ruski Gasprom, a ne vlada u Berlinu.

Sa broda Kastor polagale su se, inače, i cevi gasovoda Severni Tok 1, na prelomu ove i prosle decenije. Gas je potekao iz ovog gasovoda prema Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope krajem 2011. godine.

Eksperti upozoravaju da sve brže opada eksploatacija gasa iz nalazišta Holandsk u Severnom moru, dok istovremeno raste tražnja za gasom. Tečni gas, koji Evropi uporno nudi američki predsednik Donald Tramp, ne samo da je (osetno) skuplji od ruskog gasa nego su i isporuke prilično nesigurne, naročito tokom zime.

Gasprom istovremeno gradi još dva međunarodna gasovoda. Prvi je Snaga Sibira, dug 4.000 kilometara, kojim će se gas isporučivati Kini, s krakom do ruskog Vladivostoka. Drugi je Turski tok (Turkisch Stream), koji od ruskog kopna kroz Crno more stiže do turskog kopna. I ova dva gasovoda treba da budu u funkciji krajem naredne godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...