Nafta opet pojeftinila

BM

Sirova nafta je prošle nedelje, posle dvonedeljnih poskupljivanja, pojeftinila. Poskupljenje benzina u SAD moglo bi Trumpu stvoriti političke probleme uoči izbora za Kongres, koji se održavaju u novembru.

Posle dvonedeljnog poskupljivanja barel nafte je na svetskim tržištima prošle nedelje pojeftinio. Analitičari procenjuju da je uzrok tome jačanja trgovinskih napetosti u svetu i povećana proizvodnja sirove nafte u Saudijskoj Arabiji, piše Hina a prenosi Poslovni.hr .

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje pala 2,9 odsto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 odsto, na 73,80 dolara.

Saudijska Arabija izvestila je Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEK) da je u junu povećala proizvodnju za skoro 500.000 barela dnevno, ali i smanjila prodajnu cenu nafte Evropi i drugim regionima, što je znak da Rijad želi nadoknaditi smanjenu ponudu iz drugih zemalja i “zakočiti” rast cena.

"Među faktorima koji utiču na cene izdvaja se ispunjeno obećanje Saudijske Arabije i Rusije da će nastojati povećati proizvodnju", kaže Tamas Varga iz PVM-a.

OPEK je više od godinu i po dana držao proizvodnju smanjenu, kako bi podržao rast cena nafte ali, zbog poremećaja u proizvodnji u Venecueli, Angoli i Libiji, nedavno je ta organizacija odlučila povećati proizvodnju, kako bi nadoknadila manjak na tržištu.

Tim više što je moguće i smanjenje iranskog izvoza nafte, zbog najave američkih sankcija. Vašington se povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i najavio ponovno uvođenje sankcija Teheranu, tražeći od svih zemalja sveta da od novembra prestanu kupovati iransku naftu.

Te su najave izazvale poskupljenje nafte u proteklim nedeljama, jer bi mogle dodatno smanjiti ionako slabu ponudu.

Prebrzo poskupljenje nafte ne odgovara SAD, pa je tamošnji predsednik Donald Tramp prošle nedelje optužio OPEK za podizanje cena nafte i zatražio od te organizacije da ih smanji.

"Monopol OPEK-a mora zapamtiti da su cene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Oni podižu cene dok SAD brane mnoge od OPEK-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmerna ulica. Smesta smanjite cene!", napisao je Trump na Twitteru.

Poskupljenje benzina u SAD moglo bi, naime, Trumpu stvoriti političke probleme uoči izbora za Kongres, koji će se održati u novembru.

Analitičari špekulišu kakvi bi potezi mogli uslediti nakon Trampove poruke.

"Ako Tramp i dalje smatra da OPEK ne čini dovoljno, ne isključujemo američku prodaju dela strateških rezervi, ili možda čak i ograničenja izvoza naftnih proizvoda", naveli su u belešci analitičari banke ING.

Rizik od trgovinskog rata

Negativno su na cene nafte prošle nedelje uticale i trgovinske napetosti između SAD i Kine, nakon što su u petak na snagu stupile američke carine na kineski uvoz u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Peking uzvratio istom merom.

To bi, smatraju analitičari, moglo naštetiti tim privredama, ali i trgovini u svetu, pa tako i globalnoj ekonomiji.

"Na pomolu je intenziviranje američko-kineskog trgovinskog sukoba, jer nijedna strana nije spremna uzmaknuti", kaže Abhishek Kumar iz Interfax Energyja.

Negativno su na cene nafte prošle nedelje uticali i podaci o neočekivanom rastu zaliha u SAD za 1,3 miliona barela, uprkos sezonskom povećanju potrošnje.

Proizvodnja bi u SAD mogla, dodatno, porasti, sugerišu u petak objavljeni podaci firme Baker Hughes da je prošle nedelje broj naftnih postrojenja u SAD porastao, nakon dve nedelje pada. Broj bušotina povećan je za pet, na ukupno 863, što je najviši nivo od marta 2015. godine. U istom prošlogodišnjem periodu aktivno je bilo 763 postrojenja, što pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju više cene.

A cena barela na američkom tržištu u prvoj polovini ove godine je, u proseku, iznosila 65,71 dolar. Prošle je godine prosečna cena iznosila 50,85 dolara, a u 2016. samo 43,47 dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...