Smanjujući zavisnost od ruskog gasa Poljska se okreće SAD

M.L.

Poljski PGNiG je sklopio dugoročni ugovor sa američkim firmama o kupovini tečnog gasa u narednih 20 godina, kako bi ova zemlja smanjila zavisnost od ruskog gasa.

Poljsko državno preduzeće PGNiG zaključilo je sa američkim gasnim firmama Port Artur (Arthur) LNG i Venčer (Venture) Global LNG o isporukama tečnog gasa tokom narednih 20 godina.

Kako se ističe iz državnih izvora, koje prenosi Rojters, ove isporuke treba da pokrivaju 34 odsto godišnjih potreba Poljske sa gasom, čime ova zemlja čini dalji korak u snižavanju zavisnosti od ruskog gasa.

PGNiG bi uskoro s američkim partnerima trebalo da priđe ugovaranju godišnjih isporuka o obimu od dva miliona tona od svake od njih. Godišnja potrošnja gasa u Poljskoj iznosi oko 16 milijardi m3 prirodnog gasa, a četiri miliona tona LNG odgovara obimu od 5,4 milijarde m3 prirodnog gasa. Glavni isporučilac prirodnog gasa Poljskoj sada je ruski Gazprom, ali PGNiG nema nameru da produžuje ugovor koji s njim važi do 2022 godine.

U okviru politike diversifikacije nabavke Poljska je još lane sklopila srednjeročni ugovor o uvozu LNG od 2018. do 2022. s američkom firmom Centrica LNG. PGNiG planira da ruski gas zameni i isporukama gasovodom iz norveških severnomorskih gasnih nalazišta, koje se procenjuju na oko 10 milijardi m3 godišnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...