Gasprom nastavio gradnju drugog kraka gasovoda Turski tok

BM

Ruska gasna kompanija Gasprom nastavila je danas sa polaganjem cevi za drugi krak gasovoda Turski tok.

Specijalni brod za polaganje cevi u dubokom moru Pionirski duh nastavio je danas sa polaganjem cevi za drugi krak gasovoda Turski tok, krećući se prema gradiću Midija u Turskoj, saopštio je operator tog projekta, a prenosi ruska agencija Tas s.

Izgradnja prvog kraka Turskog toka završena je u aprilu, a do danas su položene cevi u dužini od 1.161 kilometra, što je 62 posto ukupne dužine gasovoda, podseća Tanjug.

Gasprom i turski Botas su u maju potpisali protokol o izgradnji kopnenog dela gasovoda Turski tok koji će dovesti ruski gas do evropskih potrošača.

Potpredsednik Gasproma Vitalij Markelov je nedavno izjavio da se sa Turskom pregovara o ruti drugog kraka gasovoda preko teritorije te zemlje, a zamenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev kaže da će vrlo brzo biti doneta konačna odluka o ruti.

Prema njegovim rečima, trenutno se razgovara o dve ključne opcije u skladu sa procedurama u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, a kao potencijalna tržišta imenovao je Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Prva linija gasovoda "Turski tok" će snabdevati gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope.

Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta procenjena je na 11,4 milijarde evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...