Evropi će trebati i američki i ruski gas

J.P.

Iako se kampanja protiv ruskog gasa u Evropi nastavlja - dirigovana iz SAD, privrednici ne podležu pritiscima. Konkretno, Patrik Pujen, direktor francuskog Totala je na međunarodnom skupu o gasu u Americi izjavio da će Evropi trebati i američki i ruski gas.

Evropi će biti potreban tečni prirodni gas iz SAD, ali i isporuke gasovodom iz Rusije zbog rastuće tražnje na evropskom tržištu, izjavio je danas izvršni direktor francuske energetske kompanije Total, Patrik Pujen.

"Nama su zapravo potrebni tečni prirodni gas iz SAD, novi terminali za regasifikaciju, ali i gasovod sa druge stane zbog manjka gasa", rekao je Pujen na Svetskoj konferenciji o gasu u Vašingtonu, prenosi Tanjug pisanje ruske agencija Tas s.

Pujen je istakao da je ekspoloatacija prirodnog gasa u Evropi u padu, a posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Holandiji.

Na istom skupu o gasu učestvovao je i ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, koji je novinarima rekao da Moskva i Vašington poseduju veliki potencijal saradnje u gasnom resoru.

U SAD je Novak razgovarao sa kolegom Rikom Perijem i ministrom finansija Stivenom Mnučinom o projektima iz kojih su izašle američke kompanije zbog sankcija, ali i o „ponudi gasa kao najčistijeg vida goriva na svetskom tržištu“ i o izgradnji „Severnog toka 2“.

Nakon što su SAD, zahvaljujući razvoju sektora tečnog prirodnog gasa, postale izvoznik prirodnog gasa prvi put u 60 godina, zvanični Vašington je, kako prenosi Tas s, počeo da preti Rusiji sankcijama protiv gasovoda Severni tok 2, koji bi trebalo da bude pušten u rad krajem 2019. godine i da doprema gas od obale Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke.

Rusija je apelovala na SAD da projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 ne meša sa politikom, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak tokom posete Vašingtonu.

"Rekao sam da je Severni tok ” projekat koji bi bio ekonomski izvodljiv za Evropu, od koga će imati koristi evropski potrošači i koji će evropske kompanije realizovati zajedno sa kompanijom Gasprom. Da bi se osigurala evropska energetska bezbednost i zadovoljila evropska tražnja za ekološkim izvorima energije na duži rok, sprovođenje infrastrukturnih projekata ove vrste bi trebalo da se zasniva na ekonomskim parametrima, bez mešanja politike", ocenio je ruski ministar energetike.

Novak je, prema pisanju Sputnjika, naveo da se tržište gasa aktivno razvija i da će se ono globalizovati jer, upotreba gasa u svetu će samo rasti, posebno na tržištima kao što su Pacifički region, Afrika, gde je veliki broj stanovnika koji nemaju pristupa tradicionalnim izvorima energije.

Ruski ministar je dodao da „energetika može postati pokretač razvoja naših odnosa“ i pozvao Perija na Rusku energetsku nedelju (Međunarodni forum o energetskoj efikasnosti i razvoju energetike koji će se održati od 3. do 6. oktobra u Moskvi).

Danska i dalje protiv Severnog toka 2

Za razliku od privrednika neki evropski političari nemaju pozitivan stav po pitanju ruskog gasa.Danska namerava da zaustavi realizaciju projekta izgradnje gasovoda Severni tok 2, saopštio je, takođe danas, na pres-konferenciji premijer ove zemlje Lars Luke Rasmusen.

Poslanici u Parlamentu Danske pokrenuli su, inaime, inicijativu koja će omogućiti da se stavi veto ili zaustavi realizacija Severnog toka 2, prenosi Sputnjik.

„Smatram da taj projekat ima geopolitičku, evropsku implikaciju i da je sama Danska ne može rešiti. Nismo odredili kada će morati da se donese konačna odluka i to je teško i predvideti“, izjavio je premijer Danske predlažući da se na opšteevropskom nivou predloži projekat na razmatranje, kako bi se ozbiljno i uravnoteženo analizirali svi rizici i uloga Ukrajine kao tranzitera goriva.

Da podsetimo, projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Protiv projekta su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa i Amerika, koja ima ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa u Evropu. Litvanija, Letonija i Poljska su saopštile da ne odobravaju izgradnju ovog gasovoda, jer su njihovi lideri uvereni da je reč o političkom projektu.

Iz Sad su uoči ove konferencije o gasu stizale nedvosmislene poruke protiv Severnog toka 2.

Kampanja protiv ruskog gasa se nastavlja

Vašington se nada da će Evropska unija samostalno zaustaviti izgradnju Severnog toka 2, izjavila je zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Sandra Oudkirk, tokom diskusije u Atlantskom savetu.

„Ne smatram da se ovaj projekat može nazvati završenim. Smatram da su Evropi ostala sredstva da ga obustavi ili preformatira, tako da on odgovara zahtevima energetske nezavisnosti. Ne bih želela da govorim da su sankcije poslednji instrument“, rekla je ona.

Na ovakve optužbe iz Kremlja je više puta do sada odgovaraqno da je Severni tok 2 čisto komercijalni projekat.

Projekat gasovoda Severni tok 2 je čisto komercijalni, a ne politički i pokušaji da se suprotstave njegovoj implementaciji u suprotnosti su sa pravilima slobodne konkurencije, rekao je nedavno portparol Kremlja Dmitrij Peskov, napominjući da Rusija u realizaciji Severnog toka 2 sarađuje sa Nemačkom i nizom drugih država i kompanija.

„Znamo da neke zemlje izražavaju svoje neslaganje. Ali ovaj projekat je čisto komercijalni, nema političke pozadine i suprotstavljanje realizaciji ovog projekta predstavlja narušavanje principa i normi slobodne konkurencije“, istakao je portparol Kremlja.

Ipak, dozvolu za izgradnju već su dale Nemačka, Finska i Švedska a izvršilac projekta Nord strim 2AG (izgradnje ovog gasovoda) u narednim mesecima, takođe, čeka dozvole od Danske.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...