Nafta (ni)je oružje

BM

Iran traži da OPEK osudi izjave Trampa da je ovaj naftni kartel kriv za nedavni skok cena nafte na višegodišnji maksimum, jer nafta nije oružje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) bi trebalo da kazni pokušaj američkog predsednika Donalda Trampa da ispolitizuje tržište nafte, izjavio je iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh, a prenosi Tanjug.

Tramp je prošle nedelje okrivio OPEK za nedavni skok cena nafte na višegodišnji maksimum.

"Nafta nije oružje i nije političko sredstvo koje se koristi protiv pojedinih zemalja, proizvođača ili potrošača. OPEK nije politička organizacija i smatram da je neophodno da podrži ideju o depolitizaciji tržišta i da osudi svako korišćenje nafte kao oružja ili oruđa protiv pojedinih zemalja," rekao je iranski ministar novinarima u Beču, gde se u petak sastaju članice i nečlanice OPEK-a.

Zanganeh navodi i da je Tramp taj koji je stvorio poteškoće na tržištu nafte uvođenjem sankcija Iranu i Venecueli.

"Predsednik Tramp misli da može naložiti OPEK-u da uradi nešto. To nije fer i OPEK nije deo američkog Ministarstva energetike", poručio je Zanganeh.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...