Klub kupaca nafte kao protivteža kartelu OPEK

BM

Indija i Kina žele da formiraju Klub kupaca nafte da bi smanjile uticaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kako na globalno naftno tržište, tako i na cene.

Indija i Kina razgovaraju o osnivanju Kluba kupaca nafte, kako bi stvorile uslove za dobijanje boljih cena u pregovorima sa zemljama izvoznicama “crnog zlata”, piše Tanjug.

Dve zemlje će se, takođe, založiti za veći uvoz američke nafte, s ciljem da se smanji uticaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kako na globalno naftno tržište, tako i na cene, saopštilo je indijsko Ministarstvo za naftu, a prenosi portal oilprice.com.

"Imajući u vidu razarajuće igre kartela proizvođača nafte OPEK-a s cenama, Indija je razgovarala sa Kinom o mogućnosti formiranja “kluba kupaca nafte”, koji može sa prodavcima da pregovara o boljim uslovima, kao i da dobije više američke sirove nafte, da bi se smanjila dominacija naftnog bloka”, piše na Tviter nalogu indijskog Ministarstva nafte.

Indija mesecima upozorava da su cene nafte previše porasle da bi bile održive za mnoge zemlje uvoznice.

Prošlog meseca, kada je cena brenta na kratko “probila” 80 dolara za barel, što je najviši nivo od kraja 2014. godine, cene benzina i dizela u Indiji su skočile na petogodišnji maksimum, između ostalog i zbog slabljenja rupije prema američkom dolaru.

Indiju brine da će rastuće cene nafte naneti štetu njenoj ekonomiji, pa je ministar nafte Darmendra Pradan ponovio potrebu za “stabilnim i umerenim” cenama u telefonskom razgovoru s ministrom energetike Saudijske Arabije Kalidom al-Falihom sredinom maja.

Pradan se krajem prošle nedelje sastao s ambasadorima zemalja OPEK-a u Indiji s kojima je razgovarao o “rastućoj ulozi Indije u svetskoj tražnji energenata i potrebi za odgovornim određivanjem cena uz izbalansiran pristup interesima kako proizvođača, tako i potrošača”.

Indijski ministar nafte planira da poseti Beč sledeće sedmice, radi učešća na sedmom međunarodnom seminaru OPEK-a i nastavka razgovora o tržištu nafte i određivanju cena s generalnim sekretarom naftnog kartela Mohamedom Barkindom i s ministrima zemalja članica OPEK-a, najavila je indijska vlada.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...