Najbogatiji naftom a uvoziće „crno zlato“

M.L.

Iako raspolaže najvećim dokazanim rezerve nafte na svetu Venecuela trenutno proizvodi najmanje „crnog zlata“ od polovine prošlog veka tako da razmatra uvoz, kako bi ispunila obaveze u snabdevanju naftinim derivatima mušterija iz Kine, Rusije i drugih zemalja.

U vladi Venecuele se razmatra mogućnost da se, po prvi put u istoriji ,počne sa uvozom nafte. Ova zemlja, koja ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu ali, trenutno, proizvodi najmanje nafte od 50-ih godina prošlog veka, nastoji da ispuni obaveze isporuke naftnih derivata prema mušterijama iz Kine, Rusije i drugih zemalja.

Kako prenosi Rojters informacije iz dokumenata vlade Venecuele, državna naftna kompanije PDVSA mogla bi, već ovog meseca, da počne da prerađuje oko 57.000 barela uvozne nafte dnevno. Ova firma ne ispunjava planove izvoza nafte zbog nedostatka lake nafte, koja se meša s venecuelanskoim teškom naftom, ali i zbog nestašice rezervnih delova, lošeg održavanja, pa i čestih kadrovskih promena u vrhu kompanije. Njene rafinerije rade sada sa oko trećinom kapaciteta.

Venecuela, koja je članica OPEK-a (Organizacija zemalja-izvoznice nafte) nije dosad uvozila naftu, sa izuzetkom kada je afričku, rusku i američku naftu, dodavala svojoj nafti da bi time dobila proizvod za eksport. Prema podacima OPEK, Venecuela je u maju proizvodila 1,53 miliona barela dnevno. Izvori Rojtersa kažu, međutim, da se radi o samo 1,39 miliona barela dnevno, što je najniža produkcija od sredine prošlog veka.

Venecuela se već pet godina suočava sa ekonomskom recesijom, koja je, prema kritičarima vlade, posledica socijalističkog, odnosno, birokratskog načina upravljanja privredom, kao i pada cena nafte na svetskom tržištu. Zemlja beleži najviše stope inflacije na svetu a većina stanovništva živi na ivici gladi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...