Sankcijama Iranu SAD ruše OPEK+ sporazum

BM

Američke sankcije Iranu eliminisaće sa tržišta nekoliko stotina hiljada barela iranske nafte, zbog čega je teško za očekivati da će Saudijska Arabija imati argumente da ubedi sve aktere OPEK+ sporazuma u neophodnost njegovog produženja. Ove sankcije prete i kupcima iranske nafte.

Odluka predsednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom označava kraj postojećeg sporazuma o rezu proizvodnje nafte između zemalja OPEC i njihovih saveznika, konstatuje Reuters aprenosi Bilten NNKS-a.

Ekspert agencije za oblast naftne privrede, John Kemp u analizi dostavljenoj i magazinu NEDELJA, dolazi do tog zaključka iz činjenice da će sankcije eliminisati sa tržišta nekoliko stotina hiljada barela iranske nafte, zbog čega je teško za očekivati da će Saudijska Arabija imati argumente da ubedi sve aktere sporazuma u neophodnost njegovog produženja.

Doduše, Rijad je spremno obećao, u saopštenju izdatom odmah posle objavljivanja Trampove odluke, da je spreman da u saradnji sa drugim proizvođačima i zemljama potrošačima popuni manjak koji će na strani ponude izazvati srezani izvoz iranske nafte. Tim pre što su cene nafte odmah dodatno osetno odskočile posle objavljivanja odluke Vašingtona. Reuters navodi da jedino Saudijska Arabija, Emirati, Kuvajt, Rusija i SAD imaju mogućnost da u kratkom roku povećaju proizvodnju i izvoz nafte. Reuters navodi da SAD i Saudijska Arabija „izgleda da su postigli sporazum na visokom nivou“ da Vašington pojačaju pritisak na Iran, a Rijad se u zamenu obaveže da će sprečiti skok cena nafte. To potvrđuje i izjava američkog ministra finansija novinarima u utorak da „smo razgovarali sa raznim stranama ... spremnim da povećaju ponudu nafte“, a samim tim i cenu benzina pred početak udarne letnje sezone saobraćaja u SAD, što bi donelo dodatni pad popularnosti Trampovoj administraciji.

Čini se neminovno povećanje proizvodnje i izvoza saudijske i nafte nekih drugih OPEC zemalja praktično odmah poništava OPEC+ sporazum iz novembra 2016, umesto čekanja da on istekne u decembru ove godine, kada će biti prekasno da se izbegnu efekti izazvani obnavljanjem američkih sankcija Iranu, konstatuje Kemp.

Kupci iranske nafte na mukama

Trgovci naftom koji se nadaju da će dobiti pravo izuzeća od obnavljanja američkih sankcija Iranu neće imati mnogo vremena za čekanje, komentariše Bloomberg.

SAD će obnoviti sankcije posle 180 dana, odnosno šest meseci perioda prilagođavanja trgovaca, banaka i potrošača odluci američkog predsednika Donalda Trampa da povuče potpis administracije njegovog prethodnika sa nuklearnog sporazuma zapada sa Teheranom.

Stejt department će po isteku tog perioda razmotriti kome će od klijenata iranske nafte dati mogućnost da nastavi sa tim poslovima bez straha da će zbog toga biti odsečen od bilo kakvih mogućnosti saradnje sa američkim bankama. Ipak, Vašington je već zemljama koje pretenduju na ova izuzeća savetovao da odmah tokom ovih 180 dana smanje količine nafte koju uvoze iz Irana. Drugi zahtev je da se ugovori ne obnavljaju, jednom kada njihova važnost istekne, piše Bloomberg.

Američko ministarstvo finansija je najavilo da će potencijalna izuzeća od poštovanja sankcija odobriti samo onim zemljama koje „osetno“ smanje svoj uvoz iranske nafte.

Analitičari firme JBC Energy navode u jednom dopisu da procene uticaja sankcija na smanjenje iranskog izvoza nafte idu od par stotina hiljada barela na dan, do čak preko milion barela dnevno. Iran najviše izvozi u Aziju, Tursku i Evropu. Japan, šesti najveći kupac iranske nafte, saopštio je da će tražiti izuzeće od sankcija, dok analitičari navode da bi Kina, Indija i Turska, koje su protiv američke odluke, mogli odlučiti da nastave uvoz nafte iz Irana.

Iran priprema novi naftni brend

Paralelno sa u međuvremenu realizovanom najavom američke administracije o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovnom uvođenju sankcija Teheranu, Iran priprema uvođenje novog 'brenda' sirove nafte na svetsko tržište, pod nazivom West Karoun. Iran je do sada već isporučio određene količine te nafte pojedinim korisnicima u svetu i u isto vreme udvostručio od prošle godine proizvodnju na istoimenom polju na sadašnjih 300 000 bbl/d.

Iran je do sada prodavao sirovu naftu samo na osnovi dugoročnih ugovora i tako je bilo sve do uvođenja sankcija 2012. godine. Kada su one uklonjenje 2016., započeo je i s trgovanjem na spot tržištu, piše Sputnik News.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...