Poskupljenje nafte i gasa napunilo ruski budžet

BM

Skočili prihodi Rusije od izvoza nafte i gasa. Ruski budžet u velikoj meri zavisi od prodaje nafte i gasa u inostranstvu, zbog čega je ruski predsednik Vladimir Putin juče potpisao dekret koji ima za cilj da rusku ekonomiju učini manje zavisnom od izvoza energenata u narednih šest godina.

Nedavno poskupljenje sirove nafte značajno je pomogao ruskom budžetu, pošto su prihodi od izvoza tog energenta “skočili” za više od 21 odsto u prva tri meseca ove godine, dok je prodaja tečnog prirodnog gasa duplirana, navodi Tanjug.

Prihodi od izvoza nafte porasli su za 21,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 28,2 milijarde dolara, prema podacima ruske carinske uprave, prenosi Raša tudej.

Rast prihoda povezan je sa skokom cena nafte, koje su trenutno blizu troipogodišnjeg maksimuma.

Sa puštanjem u rad postrojenja za tečni prirodni gas (TPG) u Jamalu, ruski izvoz TPG-a je porastao za više od 100 odsto u prva tri meseca ove godine, na 9,8 miliona kubnih metara, dok su prihodi uvećani na 1,3 milijarde dolara.

Prihodi od izvoza prirodnog gasa su u periodu januar-mart zabeležili rast od 22,6 odsto na 12,4 milijarde dolara.

Ruski budžet u velikoj meri zavisi od prodaje nafte i gasa u inostranstvu, zbog čega je ruski predsednik Vladimir Putin juče potpisao dekret koji ima za cilj da rusku ekonomiju učini manje zavisnom od izvoza energenata u narednih šest godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...