Nafta sve skuplja

J.P.

Cena nafte tipa brent “probila” je cenu od 74 dolara za barel, prvi put od 2014. godine. Poskupljenje “crnog zlata” podstaknuto spekulacijama iz saudijske Arabije, da Rijad želi želi “podići” cenu sirove nafte bliže nivou od 80 pa i 100 dolara za barel.

Reagujući na izveštaje Rojtersa, čiji izvori tvrde da Saudijska Arabija želi “podići” cenu sirove nafte bliže nivou od 80 pa i 100 dolara za barel cena nafte je “preskočila” iznose 74 dolara, prenosi Hina.

Na londonskom je tržištu danas barel poskupeo 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i dostigao cenu od 74,62 dolara. Juče je, inače, trgovanje bilo zaključeno u plusu za 1,90 dolara. U SAD se barelom danas trgovalo po 98 centi višoj ceni, od 69,45 dolara a juče je trgovanje zaključeno u plusu za 1,95 dolara.

Cena fjučersa severnomorske nafte tipa brent za isporuku u junu skočila je danas za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, javlja Tanjug.

Poslednji put kada je brent dostigao nivo od 74 dolara za barel bilo je 27. novembra 2014. godine, prenosi ruska agencija Tas s.

Istovremeno, cena američke lake nafte WTI za majsku isporuku danas je porasla za čak 80 centi na 69,27 dolara za barel na NJujorškoj berzi, dok se u Londonu trgovala po ceni od 68,81 dolara, navodi njujorška agencija Blumberg.

Razlog skoka cena nafte je iznenađujući pad zaliha u SAD, a trgovci naftom će sada usmeriti pažnju na sutrašnji sastanak članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Saudijskoj Arabiji, navodi američka agencija.

Saudijska spekulacija

Cene “crnog zlata” na svetskom tržištu su juče katapultirale posle tvrdnji neimenovanih izvora u industriji da Saudijska Arabija priželjkuje poskupljenje prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi menjati sporazum o ograničenju snabdevanja uprkos približavanju zacrtanom cilju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i grupa nezavisnih proizvođača, predvođenih Rusijom, dogovorili su ograničenje snabdevanja za 1,8 miliona barela dnevno od početka prošle do kraja ove godine, kako bi se zalihe u razvijenim zemljama spustile na petogodišnji prosek i time “poduprle” cene.

OPEK će se sutra (u petak) sastati s partnerima u Džedi a za 22. jun zakazan je redovni sastanak na kojem će se razmatrati proizvodna politika.

"Saudijcima i njihovim kolegama u OPEK-u treba skuplja nafta, kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko kraljevstvo pokrenulo je odvažan i skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju dok još imaju priliku", tumači Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

Dodatnu podršku cenama pružio je i službeni podatak o padu američkih zaliha tokom prošle nedelje za 1,1 miliona barela, zbog smanjenja neto uvoza sirove nafte za 1,3 miliona barela dnevno.

SAD su, takođe, objavile da su komercijalne zalihe sirove nafte pale blizu petogodišnjeg proseka od oko 420 miliona barela.

Naftna tržišta strahuju, istovremeno od poremećaja u snabdevanju, posebno u kontekstu mogućeg obnavljanja američkih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Sankcije bi otežale iranski izvoz, čime bi se izvoz nafte s Bliskog istoka dodatno smanjio.

Odvojeno je OPEK jutros objavio da je cena barela referentne ponude njegove nafte u sredu iznosila 69,39 dolara, što znači da je porasla 1,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Rublja prati naftu

Uprkos skoku cena nafte, kurs rublje ostaje nizak prema ključnim globalnim valutama, te je jutros, oko 11:10 časova po Moskovskom vremenu, kurs rublje prema dolaru na Moskovskoj berzi bio 60,99 rubalja za dolar, što je za 0,23 odsto više u odnosu na kurs sa jučerašnjeg zatvaranja.

Kurs rublje prema evru je bio 75,52 rubalja za evro, što je za 0,32 odsto više u odnosu na dan ranije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...