Aramko najprofitabilnija firma na svetu

M.L.

Saudijska naftna kompanija ostvarila je u prvoj polovini prošle godine čist profit od 33,8 milijardi dolara.

Najprofitabilnija firma na svetu najverovatnije je saudijska naftna kompanija Aramko (Aramco). To tvrdi agencija Blumberg, koja je objavila prve informacije za javnost o finansijama ovog koncerna.

Decenijama je pristup podacima o finansijama saudijskogh naftnog giganta imao samo uzan krug rukovodilaca firme, prinčeva i predstavnika vlade. Sada je do nekih bitnih podataka uspeo da dođe i Blumberg.

Prema tim informacijama, Aramko je u prvom polugodištu 2017. godine ostvario profit od 33,8 milijardi dolara. Iz kompanije je o ovom podatku saopšteno da „nije precizan“ ali su odbili da „preciziraju“.

U slučaju da je ovaj podatak tačan ili bar približno tačan (što je najverovatnije) to znači da je profit ove firme veći od američke kompanije Ejpl (Apple), koja je u istom periodu ostvarila profit od 28,9 milijardi dolara, dok su još manje zaradili južnokorejski Samsung (14 milijardi dolara) ili američki naftni koncern Ekson Mobajl (Exxon Mobil) (7,4 milijarde dolara). Pored toga, Aramko je praktično bez duga i u odnosu na svetske konkurente ima izuzetno male proizvodne troškove.

Blumberg, međutim, ukazuje da na Aramko negativno deluje visoka zavisnost Rijada od rezultata ove firme, jer se njima finansiraju troškovi socijalnog osiguranja, vojska i luksuzni život kraljevske porodice.

Finansijski rezultati koncerna, istovremeno, pokazuju izuzetno veliku osetljivost na kretanje cena nafte. U prvom polugodištu 2016. godine, kada je cena barela sirove nafte iznosila, u proseku, 41 dolar profit je iznosio samo 7,2 milijarde dolara. Ove godine, kada se barel nafte prodaje za više od 70 dolata, procenjuje se da će Aramco ostvariti još veći profit nego 2017. godine, kada je nafta počela da poskupljuje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...