Finska odobrila gradnju Severnog toka 2

M.L.

U vreme kada Nemačka revidira svoj stan po pitanju gradnje gasovoda Severni tok 2 Finska je definitivno odobrila da ovaj cevovod trasom dugom 375 kilometara prođe kroz finske teritorijalne vode u Baltičkom moru.

Finske vlasti definitvno su, kako javlja Rojters, odobrile gradnju gasovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2) kojim će se po dnu Baltičkog Mora transprtovati gas iz Rusije za Nemačku. Zanimljivo je da se to dešava u danima kada Nemačka, do čijih obala će od Rusije stizati ovaj gasovod, preispituje njegovu realizaciju.

Najpre je finsko Miniarstvo privrede odobrilo da deo gasovoda dug 375 kilometara prođe kroz finske vode, koje su označene kao isključiva ekonomska zona. Potom su i regionalne vlasti u južnoj Finskoj pridodale tome svoju saglasnost, čime je ova zemja definitcno odobrila ovaj projekat. Zvanični Helsinki insistira na tome da gasovod mora ispoštovati ekološke norme i da ne sme onemogućavati da u budúćnosti u toj oblasti budu realizovani i drugi infrastrukturni projekti.

Saglasnost su pre toga, krajem marta, dale i nemački vlasti. Čekaju se još i oficijelne saglasnosti vlasti Rusije, Danske i Švedske, kroz čije teiritorijalne vode, takođe treba da prolaziti gasovod, dug 1.200 kilometara.

gasovodi

Ovim gasovodom zaobići će se zemlje kroz koje je dosada transportvan gas iz Rusije u zapadnu Evropu. Projekat je trn u oku, pre svega, Ukrajine i Poljske, ali ne odgovara ni drugim zemljama kao što su Slovačka i Češka kroz koje je, posle Ukrajine, dalje transportovan ruski gas na zapad Evrope. Prema ovim zemljama gradnja Severnog toka 2 je protiv interesa EU, jer pojačava zavisnost od ruskog gasa i nosi rizik dalje destabilizacije Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ove nedelje izjavila da gradnja Severnog toka 2 neće biti moguća dok ne bude jasno kakva će biti uloga Ukrajine kao dosad tranzitne zemlje. Više od trećine gasa koji u EU stiže iz Rusije dolazio je preko Ukrajine, ali je sa zaoštravanjem odnosa ta količina postala gotovo simbolična. Gazprom želi da novim gasovodima potpuno zaobiđe Ukrajinu. Sadašnji spoorazum o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajina važi do kraja 2019. godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je nakon toga, u razgovoru s potpredsednikom Evropske komisije i evro-komesarom za energetiku Marošem Šefčovičem rekao da je Rusija spremna da razmotri dalje isporuke gasa za Evropu i posle 2019. godinu kroz Ukrajinu. Iz Kijeva, međutim, upozoravaju da se radi o tako malim količinama gasa da se to Ukrajini ne bi ekonomski isplatilo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...