Britanci neće više da kupuju ruski gas

BM

Američki LNG tanker skrenuo je prema Britaniji, posle novonastalih tenzija između Britanije i Rusije, koje su dostigle najviši nivo od kraja hladnog rata. Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je u sredu da njena vlada „traži druge zemlje za snabdevače gasom“.

Američki LNG tanker Gemmata uplovio je u utorak u terminal Dragon, u Južnom Velsu, pošto je u sred plovidbe promenio pre desetak dana kurs na sred Atlantika i uputio se ka Velikoj Britaniji. Financial Times piše da se ovaj manevar desio dan pošto su u Vestminsterskoj palati poslanici postavili pitanja o rastućem uvozu ruskog LNG-a u Veliku Britaniju, prenosi wpcserbia.rs.

Londonski poslovnjak je ove nedelje preneo da su tri, od šest tankera sa LNG-om koji su isporučili prirodni gas od početka godine na britansko tržište, transportovali ruski gas, što je na političkoj pozornici Londona otvorilo pitanje da li Moskva, posle otvaranja velikog LNG pogona na sibirskom poluostrvu Jamal, krajem prošle godine, počinje sa osvajanjem i britanskog tržišta gasa.

Sa novonastalim tenzijama između Britanije i Rusije, koje su dostigle najviši nivo od kraja hladnog rata, nakon tvrdnji Londona da je Moskva navodno odgovorna za trovanje bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji, premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je u sredu da njena vlada „traži druge zemlje za snabdevače gasom“.

Pored američkog tankera još jedan kargo LNG dolazi u Veliku Britaniju iz Katara, dok se tanker Duhail očekuje da do kraja nedelje uplovi u terminal South Hauk, takođe u Južnom Velsu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...