Uprkos sankcijama Rosnjeft povećao profit

M.L.

Zahvaljujući povećanju proizvodnje i poskupljenju nafte najveći ruski proizvodjač „crnog zlata“ ostvario je prošle godine profit od 3,855 milijardi dolara.

Rosnjeft, najveći ruski proizvođač nafte prošle godine je povećao čist profit za 27,6 odsto, na 222 milijarde rubalja (3,855 milijardi dolara). Dobrim rezultatima doprineli su rast eksplotacije i poskupljenje sirove nafte, prenosi AP saopštenje ove firme.

Ukupan prihod je povećan za 20,6 odsto. Ukupno je 2017. godine proizvedeno 222,5 miliona tona nafte – 7,3 odsto više nego 2016. Prosečna dnevna proizvodnja iznosila je 4,53 miliona barela.

„Firma je nastavila s poboljšanjem proizvodnih i finnsijskih rezultata, efektivnim korišćenjem novih aktiva i poboljšanjem profitne stope na nivou kompanije“, izjavio je ovim povodom generalni direktor Rosnjefta Igor Sečin, skrećući pažnju, posebno, na osvajanje novih tržišta u Egiptu i Indiji što, po njegovim rečima, treba osetno da poboljša pozicija kompanije na globalnim robnim tržištima.

Rosnjeft u ukupnoj ruskoj proizvodnji nafte učestvuje sa oko 40 odsto. Prema obimu rezervi je najveća naftna firma nasvetu, sa čijim se akcijama trguje na berzi. Većinski udeo od 50 odsto plus jedna akcija u svojini je države, manjinske udele drže kompanije BP (Britiš petroleum), Glenkor (Glencore) i katarski državni investicioni fond. Rosnjeft spada u firme na koje se odnose sankcije zapadnih zemalja zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Ipak, Rosnjeft je početkom oktobra prošle godine od italijanskog Enija za 1,13 milijardi dolara kupio 30 odsto udela u gasnom polju Zohr, najvećem ležištu gasa na Mediteranu. A u saradnji sa fondom UCP i švajcarskom trgovinskom kućom Trafigurom Rosnjeft je kupio rafineriju indijskog Essar Oila, kao i lanac benzinskih pumpi i infrastrukturu.

Uz to, zanimljivo je, takođe da Kina postaje suvlasnik ove ruske naftne kompanije.

Kineska firma Huarong Aset Menadžment (Huarong Asset Management), pod kontrolom države (kineskog ministarstva finansija), kupila je 36,2 odsto udela u poslovnoj jedinici privatnog preduzeća CEFC Čajna Enerdži (CEFC China Energy), preko kojeg CEFC sprovodi sticanje udela u ruskom naftnom gigantu Rosneftu, u vrednosti od 9,1 milijardi dolara.

Prema podacima CEFC-a, u koje je uvid imala agencija Rojters , Huarong je platio udeo u CEFC-u u dve tranše - jednu u decembru prošle a drugu u februaru ove godine.

CEFC Enerdži je prošlog septembra najavio planove za kupovinu 14,16 odsto akcija u Rosnjeftu od kompanije Glenkore i fonda Katar Investment Otoriti (Qatar Investment Authority - KIA).

„Uobličena je konačna struktura akcionara Rosnjefta“, rekao je tada Igor Sečin za televiziju Rosija, prenosi Raša tudej.

U okviru dugoročnog sporazuma, Rosneft i CEFC Enerdži su 2017. godine potpisali ugovor o isporukama nafte, prema kojem će ruska kompanija snabdevati CEFC sa 60,8 miliona tona nafte godišnje do 2023. godine.

Sporazum obuhvata razvoj istraživačkih i proizvodnih projekata u Sibiru. Dve kompanije planiraju saradnju i u oblasti prerade, petrohemijske proizvodnje i trgovanja sirovom naftom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...