Slabi moć OPEK-a

M.L.

OPEK gubi kontrolu nad cenama nafte u korist drugih proizvođača.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) prvi put u nekoj svojoj prognozi predviđa da će ponuda nečlanskih zemalja kartela ove godine brže rasti od globalne tražnje za naftom.

Prema toj, prošle nedelje objavljenoj prognozi,  naročito će brzo porasti ponuda iz SAD, ali i Kanade, Velike Britanije, Brazila i Kine. Procena je da će globalna tražnje za naftom ove godina biti veća za 1,6 miliona barela dnevno a ponuda zemalja nečlanica kartela imaće rast od 1,66 miliona barela dnevno. Ova informacija OPEK ukazuje da po prvi put nastojanja kartela da se snizi produkcija i smanje zalihe ne moraju imati uspeha.

To, inače, potvrđuje i najnoviji izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA), prema kome su rezerve nafte u zemljama OPEK porasle u januaru i da će rasti do kraja prvog kvartala.

„Dani najveće slave OPEK su prošlost. Moć kartela je slabija sa otvaranjem svake nove bušotine nafte iz škriljaca u SAD ili Kanadi. To ne znači, međutim, da kartel definitivno silazi sa scene", tvrde analitičari.

OPEK se pre dve godine dogovorio sa Rusijom i drugim proizvođačima izvan kartela da se ograniči produkcija radi podrške rastu cena nafte. Od januara 2017. vadi se 1,8 miliona barela manje pa su zahvaljuúci tome cene rasle do januara ove godine - sve do trogodišnjeg maksimuma. Ali, kada su se cene povećale na tržište su se vratili američki proizvodjači nafte iz škriljaca pa njihova ponuda ne dopušta dalje poskupljenje nafte. Američka produkcija nafte je sada na istorijskom maksimumu i do kraja ove godine prevaziće će  nivoe produkcije u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

Ukratko, američki proizvođači nafte iz škriljaca izveli su sada i drugu revoluciju. Prva revolucija je bila pre 2014. i dovela je do dramatičnog pada cena nafte, a ova druga do preraspodele uticaja zemalja-proizvodača.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...