Rumunija, Bugarska i Grčka za balkansko gasno čvorište

BM

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Rumunije i Grčke - Ekaterina Zaharijeva, Nikos Kocijas i Teodor Meleskanu podržali su juče izgradnju balkanskog gasnog čvorišta i proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. (foto: ministri inostranih poslova Rumunije, Grčke i Bugarske sa rumunskom premijerkom Vjorikom Dančilu).

U zajedničkoj deklaraciji, koja je usvojena tokom sastanka ministara u Bukureštu - Ekaterine Zaharijeve (Bugarska), Nikosa Kocijasa (Grčka) i Teodora Meleskanua (Rumunija) - navodi se da će tri zemlje sarađivati na razvoju balkanskog gasnog čvorišta, koji bi, kako se očekuje, treba da poboljša bezbednost snabdevanja i diverfizikuje gasne rute, prenosi bugarska agencija BTA pozivajući se na saopštenje pres službe domaćeg Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri su, takođe, izrazili podršku gradnji bugarsko-rumunskog i bugarsko-grčkog gasnog interkonektora, prenosi Tanjug.

Uz to, ministri su podržali i proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

"Sigurna sam da će Balkan ostati ključni prioritet tokom predsedavanja Rumunije Evropskim savetom", izjavila je Zaharijeva.

Još jednom je ponovljeno da je proširenje EU ključni faktor za stabilnost i prosperitet ovog regiona, i izraženo je očekivanje da će svih šest ekonomija Zapadnog Balkana napredovati u narednim godinama na svom evropskom putu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...