Gasprom i zvanično najavio zavrtanje svih ventila Ukrajini

J. Putniković

Gasprom obavestio Kijev o pokretanju procesa raskida ugovora o snabdevanju i tranzitu gasa preko Ukrajine, tako da je sve izvesnije upozorenje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za energetiku Mareku Šefčoviču „Ne brinite za tranzit gasa — dok ne raskinemo ugovor s Ukrajinom“.

Gasprom je poslao zvanično obaveštenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju procedure raskida ugovora za snabdevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu, izjavio je juče izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Ovim je konkretizovano upozorenje Rusije Evropi, koje je u subotu izrekao ruski ministar energetike Aleksandar Novak potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za energetiku Mareku Šefčoviču naglasivši da je tranzit ruskog gasa preko Ukrajine u Evropsku uniju pouzdan, te da ga, dok god sudski ne bude raskinut ugovor ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, ništa ne ugrožava.

U subotu je Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma saopštio da je ruska kompanija započela proceduru za raskidanje ugovora u Stokholmskoj arbitraži.

Da je Gasprom prinuđen da u stokholmskoj arbitraži počne proceduru raskida svih ugovora sa ukrajinskim Naftogasom za isporuke gasa ukrajinskim potrošačima, kao i o ugovorima o tranzitu gasa u Evropu, najavljeno je u saopštenju Gasproma u petak.

„Sudije su argumentovale svoju odluku naglim pogoršanjem stanja ukrajinske ekonomije. Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rešavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, nastavak važenja ugovora za Gasprom nije ekonomski isplativ“, izjavio je Miler precizirajući: „Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora.“

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu kompenzaciju u vrednosti od 4,63 milijarde dolara zato što Gasprom nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit ka Evropi. Prema rezultatima dva arbitražna postupka u Stokholmu Gasprom će morati da isplatiti neto 2,56 milijardi dolara Naftogasu.

Očigledno je da su u Briselu ozbiljno shvatili Novakovo upozorenje, koje se može sažeti u naslovu koji je vesti o aktuelnoj situaciji s gasom dao Sputnjik: „Ne brinite za tranzit gasa — dok ne raskinemo ugovor s Ukrajinom“. Uplašeni da će nova rusko-ukrajinska kriza ugroziti snabdevanje Evrope gasom Evropska komisija je objavila da je spremna za posredovanje, piše ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Treba, takođe, reći da su i Rusija i Ukrajina povrdile svoju spremnost da po ovom pitanju budu u kontaktu sa EK.

Šefčovič je osim sa novakom razgovarao i sa ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom, i direktorom Naftogasa Andrijem Koboljevim, a oni su ga uverili da neće doći ni do kakvih promena u tranzitu gasa kroz Ukrajinu - naglasivši da on nije u opasnosti i da ostaje pouzdan.

Gasne parole

Iz Gasproma je prošle nedelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedoslednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Gasprom je, naime, prestao da isporučuje Ukrajini gas zbog nepostojanja dogovorenog protokola o nabavci.

Da bi nadomestili ruski gas, koji je posebno izražen zbog jakih mrazeva u Ukrajini, ukrajinsko Ministarstvo energetike i industrije uglja ograničilo je potrošnju gasa do juče (6. marta).

Ukrajinske vlasti u petak su zatražile od stanovnika da smanje grejanje, da škole budu zatvorene i da fabrike rade smanjenim. I pored toga Ukrajinci su bili primorani da ovaj energent kupuju u Evropi, po ceni četiri puta većoj od Gaspromove.

Jurij Vitrenko, komercijalni direktor Naftogasa Ukrajine zahvalio se juče svim „svesnim Ukrajincima“ za smanjenje potrošnje gasa jer, kako je pojasnio, posle obustave isporuke od Gasproma Ukrajina je morala da „izdrži jedan dan“.

„Proteklog dana, Naftogas je zamenio gorivo koje je trebalo da isporučuje Gasprom isporukama gasa iz Evrope. Gas u Evropi ovih dana je koštao oko hiljadu dolara, što je četiri puta više od cene koju smo, prema ugovoru trebali da platimo Gapromu“, napisao je Vitrenko na svom Fejsbuk nalogu.

Ipak, Vitrenko je izjavio da Naftogas „zarađuje za Ukrajince i ne rasipa novac“, kao i to da će ukrajinska kompanija u martu Gaspromu ispostaviti račun za preplaćeni evropski gas.

Za razliku od Vitrenka ukrajinski predsednik Petro Porošenko na svom Tviter nalogu ne pominje cenu po kojoj se kupuje gas u Evropi. Porošenko piše da je „nestašica gasa potpuno nadoknađena. Imamo jasno povećanje isporuka gasa iz Evropske unije iz Poljske, Slovačke i Mađarske“ i tvrdi da Ukrajina sada ima „dovoljno gasa u svojim skladištima“ uz sopstvenu proizvodnju i uvoz.

Komentarišući informaciju da je Kijev morao da kupi gas u EU po ceni četiri puta većoj od ruske ponude Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je rekla da je tokom mnogih godina ukrajinski politički džet-set vodio zemlju u propast, prenosi Sputnjik.

„I oni nikada neće reći svom narodu da Evropa smatra Rusiju pouzdanim energetskim partnerom i da je ruski tečni gas isporučen područjima Sjedinjenih Američkih Država pogođenim prirodnom katastrofom“, napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku, napominjući da kijevske vlasti neće govoriti o tome, jer će se tada Ukrajinci probuditi i „nabiti svoje vladare na kolac“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...