Sastanak OPEK-a i američkih proizvođača nafte iz škriljaca

BM

Predstavnici naftaškog kartela OPEK-a sastaće se sa američkim proizvođačima sirove nafte iz škriljaca, kako bi razgovarali o cenama “crnog zlata”.

OPEK će u ponedeljak, 5. marta organizovati u Hjustonu večeru sa čelnicima američkih proizvođača nafte iz škriljaca, saznaje Reuters iz dva industrijska izvora a prenosi Wpcserbia.rs.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo će predvoditi tu stranu na večeri na koju su pozvani izvršni direktori američkih škriljnih kompanija različitih veličina, navode izvori. Sastanak će biti upriličen prvog dana tradicionalne CERAWeek konferencije u Hjustonu.

U utorak predstavnici OPEK-a će organizovati večeru sa američkim hedž fondovima koji su investirali u proizvođače nafte iz škriljaca, prenosi Reuters saznanja.

Pre godinu dana, OPEK je upravo u Hjustonu održao sastanak sa ovim sektorom američke naftne privrede, koji se smatra glavnim remetilačkim faktorom kada su u pitanju cene nafte i tržišne pozicije koje u SAD i svetu ima izvoznički kartel. Razgovor nije doneo priželjkivano približavanje strategije dva protivnika. Naprotiv, američki konkurenti su iskoristili ovogodišnji oporavak cena za otvaranje zamrznutih bušotina, do nivoa koji mnogi nazivaju početkom druge škriljne revolucije.

Reuters (anonimno) citira čelnika jednog američkog proizvođača nafte iz škriljaca koji je izjavio da je taj sektor „dramatično promenio percepciju sveta o fosilnim gorivima. Mi sada imamo mesto za stolom na kome se razgovara o cenama“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...